Plus

David Grosman na V Beogradskom festivalu književnosti

Posted: 20. juna 2016. u 10:06   /   by   /   comments (0)

Izdavačka kuća „Arhipelag“, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 5. Beogradski festival evropske književnosti od 21. do 24. juna 2016. godine.
Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja.
Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 5. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“
Peti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive „Književnost na filmu“, panel o savremenoj kulturi pod nazivom „Nastanak tabloidnog čoveka“ i izložbu grafika Ivane Ristić „S jeseni, kada počnu vetrovi“, po motivima priča Danila Kiša iz knjige „Rani jadi“.
Glavna književna zvezda 5. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki izraelski i svetski pisac David Grosman, autor slavnih romana „Vidi pod: Ljubav“, „Do kraja zemlje“ i „Izvan vremena“.
Na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd.
Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa „Književnost na filmu“.