Društvo

Datum kada se slavi pobeda slobodnog čoveka nad totalitarizmom

Posted: 9. maja 2019. u 18:34   /   by   /   comments (0)

Dan pobede,  9. maj, 74-ta godišnjica pobede nad fašizmom, obeležena je u Užicu odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomen kosturnicu na Partizanskom groblju na Dovarju.  U obraćanju, ispred organizatora ceremonije, Narodnog muzeja Užice, obnovljeno je sećanje na tok Drugog svetskog rata i dešavanja na teritoriji užičkog kraja, a pre svega, na pale rodoljube koji su kao učesnici NOR-a dali svoje živote za slobodu.  Na ovom mestu, 9. maja, 2019. istaknuto je da ovaj datum simbol pobede slobodnog čoveka nad mrakom totalitarizma .

Među mnogobrojnim učesnicima oslobodilačkog pokreta ovog kraja su i njih 230 čiji su posmtni ostaci pohranjeni u spomen kosturnici, na mestu gde su sahranjeni pali borci na Drežničkoj gradini tokom 1941. godine. Imena i prezimena njih 176 upisana su na spomen ploču na ovom mestu dok je za ostale naznačeno da se radi o nepoznatim herojima borbe za slobodu. Istaknut je doprinos Užica i Užičana u borbi protiv fašizma, od stvaranja, kako je u ovom obraćanju rečeno” prve slobodne teritorije koja se u popularnim novinama i obraćanjima tog vremena nazivala Užičkom republikom”. Na ovom mestu sahranjeni su i narodni heroji: Milan Mijalković Čiča, Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović, Želimir Željo Đurić. Evropski narodi su slobodu u Drugom svetskom ratu platili sa 5, 5 miliona žrtava, a u Jugoslaviji je poginulo 1, 7 milona ljudi od kojih je preko 300 000 palih boraca u antifašističkoj borbi.

U ime Grada Užica okupljenima se obratio gradonačelnik Užica, Tihomir Petković keoji je još jednom istakao zasluge srpskog naroda u antifašističkoj borbi, kao i Užičana koji su “podneli velike žrtve u borbi protiv okupatora”. Petković je, u svom obraćanju, još jednom ukazao na značaj Užičke republike, prve slobodne slobodne teritorije u fašizmom pregaženoj Evropi. Gradonačelnik Užica naglasio je i “da je naša obaveza da se sećamo i obeležavamo važne istorijske datume” koji održavaju poštovanje u kolektivnom sećanju na žrtve za slobodu.


U ime generacija koje dolaze, poštu palim borcima protiv fašizma odali su učenici V razreda OŠ „Slobodan Sekulić“ a najbolji recitatori ove škole kazivali su stihove Desanke Maksimović „Krvava bajka“.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.