Najava, Umetnost

„Dani Petra Lazića“ u Kosjeriću od 1. do 3. avgusta

Posted: 29. jula 2019. u 20:28   /   by   /   comments (0)

U Kosjeriću će od 1. do 3. avgusta biti održana druga po redu manifestacija Dani Petra Lazića posvećena negovanju sećanja na književnika, novinara i publicistu, univerzitetskog profesora iz ovog grada, Petra Lazića. Tri dana manifestacije obogatiće društveni život Kosjerića različitim   programima- književnim, i muzičkim, a kao i prethodne godine biće objavljeni rezultati konkursa  za najbolji dečiji aforizam, “Petrucave iskrice”, raspisanog ovim povodom.

Festival se otvara 1. avgusta od 20 časova na prostoru ispred kafea Breza, ulica Brezin sokak, gde će se i odvijati većina programa narednih dana. Prvo veče planiran je program pod nazivom Voodo Popeye interakcija a radi se o stand up show programu od 20,30 časova, a nakon toga sledi muzička komedija Grbave tange. Kraj večernjeg programa prvog dana rezervisan je za koncert Voodo Popeye benda koji počinje u 22,30 časova.

Drugi dan Brezin sokak se stavlja u funkciju ovog festivala od 19 časova, Brezinom olimpijadom, a pola sata kasnije uslediće prvo veče Titan Demo Festa, na kome će nastupiti demo bendovi: Bonecarver (Ivanjica), Eastock i Mehanizam iz Užica, Sanitarijum iz Beograda i Dead Man”s Bells ( Kosjerić). Nakon svirke grupa iz regiona, od 22,30 časova na scenu će izaći Mr Swagger&Pera Joe.

Titan Demo Fest se nastavlja sutradan, pa će se u subotu, 3. avgusta, publici u Kosjeriću predstaviti PDV, Ispali iz ritma, Loud, Lipov Loud i Dusi. Koncert počinje u 19, 30 u kafeu Breza. U isto vreme, ali na drugom mestu, u amfitearu “Park” počinje književno veče na kome će, uz gostovanje Dejana Aleksića i Nebojše Milosavljevića, biti proglašeni pobednici konkursa za najbolji dečiji aforizam.

Završnicu programa obeležiće nastup benda Ulični Psy od 22, 30 časova u Brezinom sokaku.

“Dane Petra Lazića” organizuje udruženje građana Vodnjika uz podršku Opštine Kosjerić a kao Titan Cementare Kosjerić.

Rođen 25. septembra 1960. u Kosjeriću, Petar Lazić je jedan od najuglednijih satiričara današnjice, a njegova dela prevedena su na tridesetak jezika i zastupljena su u više od 100 svetskih antologija, enciklopedija i zbornika. Publicističke i teorijske tekstove, eseje, prozu, poeziju i aforizme objavljivao je u stotinak listova i časopisa u Srbiji, bivšoj SFRJ i svetu. U štampi objavljuje od 1979. godine, na radiju je od 1982, najpre na studentskom programu Indeks 202. Tekstove za Indeksovo radio pozorište počeo je da piše 1983. godine. Od 1984. do ukidanja 1996. bio je autor tekstova, reditelj i „doživotni“ urednik Indeksovog radio pozorišta. Od 1996. do 1998. bio je glavni i odgovorni urednik satiričnog lista „Naša krmača“, direktor i glavni i odgovorni urednik satirično-političkog magazina „Bre!“ od 1999. do 2004. Potom je bio direktor i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Glas javnosti“, pomoćnik odgovornog urednika dnevnog lista „Blic“ i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika programa Beograd 202 . Od 2008. uređivao je i vodio na programu Beograd 202 emisiju „Crno-beli svet“, a od 2014. do 2016. godine emisije „Crna rupa“ i „Umesto crne rupe“. Na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu držao je nastavu iz predmeta: Veština ubeđivanja u medijima, Kritička literatura i retorika, Retorika i javni nastup, Komunikacija i tehnika ubeđivanja (osnove) i Komunikacija i tehnika ubeđivanja (polemike i debate).

M. Milićević

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje