Društvo, Vesti

Dan Gradske opštine Sevojno

Posted: 26. jula 2016. u 21:59   /   by   /   comments (0)

U utorak 26. jula obeležen je Dan Gradske opštine Sevojno slavom Sabor Svetog arhangela Gavrila.  Proslavu su svojim prisustvom uveličali gradonačelnik grada Užica, gradski većnici,  predstavnici javnih ustanova i preduzeća, kao i privrednici  iz privatnog sektora.

 Zamenik Gradske opštine Sevojno, Milivoje Jeremić,  pozdravio je  sve goste, izražavajući zahvalnost na prisustvu:

-Danas smo se okupili da proslavimo treću godinu postanka Gradske opštine Sevojno. Naša opština je mlada, ali sa dubokom tradicijom, privredom i školovanim ljudima. Posebno bih pozdravio našu gošću iz Engleske,  Luiz Martindejl, koja ima turističku agenciju, i koja često dovodi goste u Sevojno, a nadam se da će dovoditi goste i u okolinu grada Užica, jer smo poznati po turističkim destnacijama. Svima je poznato kako je nastala Gradska opština Sevojno, i sa kojim problemima smo se suočavali. Mislim da smo to u velikoj meri prevazišli zahvaljujući gradu Užicu na čelu sa gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem, gradskim većnicima i službama Grada Užica koij su nam svestrano pomagali u nastojanju da se poboljša kvalitet života u Sevojnu. Zahvalio bi se i Direkciji za izgradnju koja nam je investicijama pomogla, iako se sa nekim stvarima kasnimo, ali sve što je započeto  biće završeno. Gradonačelnik je tu, i drago mi je da  može sve sagledati  kako bi završili ulice, parkinge,  i druge potrebne investicije s obzirom da je glavna privreda u Sevojnu i da su prihodi Grada Užica iz Sevojna.

jeremija-300x239O tome šta je  urađeno u zadnje dve i po godine u Sevojnu, i kakvi su planovi u narednom periodu, zamenik Gradske opštine Sevojno, Milivoje Jeremić,  je izdvojio:

—Prethodni period nije bio lak ali urađeno je dosta. Asfaltirali smo 15 ulica solidnih dužina od toga ulicu Milivoja Marića,  Krste Smiljanića, Braće Nikolića. Ulica  Milića Kosjerovića  urađena je sa kompletnom zamenom infrastrukture i starih cevovoda kuda je prošao i gas, a renovirali smo kompletno Gradsku opštinu Sevojno. Nasuto je dosta atarskih puteva i ove godine imamo u planu da asfaltiramo 6 ulica i da naspemo još više puteva. Urađen je vodovod u Ršumovićima, Republika Srbija svojom investicijom u Ršumovićima radi oko 2 km puta. Pored JKP „Bioktoš“  koje obavlja svoje delatnosti brinemo o zelenilu putem javnih radova „Očistimo Sevojno“.

Milivoje Jeremić je istakao da su “ove godine preuzeli dosta nadležnosti od Grada po pitanju sporta i kulture”, kao i da je na teritoriji Sevojna zaživelo nekoliko udruženja. Pomenuo je aktuelna aktivna udruženja boraca, penzionera, osoba sa invaliditetom, organizacije mladih koji su putem konkursa Gradske opštine organizatori i nosioci sportskih i kulturnih dešavanja u Sevojnu.

Jeremić se u obaraćanju dotakao i aktuelne teme bazena:

—Što se tiče bazena u Sevojnu svi  smo se u predizbornoj kampanji  pričali na tu temu, ali je na tome sve ostalo kako kod drugih, tako i kod mene iz sledećih razloga. Opšte je poznato da je bazen rađen sredstvima od samodoprinosa građana Sevojna  uz pomoć Valjaonice Bakara. U toku krize 90-ih godina kada mesna zajednica u Sevojnu nije mogla da vodi računa o bazenu, kompletnu brigu preuzela je Valjaonica Bakra. Kasnije  je bazen  prodat privatnoj firmi. Svaki bazen je neprofitabilan, jer mora da se dotira kao što svi znamo tako da je moralo doći do prestanka rada jer je bazen uzela banka pod hipoteku. Bazen je  bio prvo u  vlasništvu  banke iz  Kragujevca, a kako sam čuo sad je  u vlasništvu druge banke. Probali smo da ih pronađemo preko komunalne policije, pokušavali smo da stupimo u kontakt kako bi se sredio prostor oko bazena, ali sad je to u privatnim rukama. Na bazenu nema ni pumpi, i mislim da je jefitinje praviti novi bazen nego osposobiti ovaj postojeći. U četvrtak imamo skup u Sevojnu pa ćemo videti kakve ćemo dalje korake preuzeti.

Gošća iz Engleske  Luiz Martindejl osnivač i direktor kompanije Borderlands travel razgovarala je  o zaintersovanosti turista iz Velike Britanije za posetu Zapadnoj Srbiji,  i  mogućoj  saradnji  sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem   i predstavnicima gradske opštine Sevojno i navela:

—Kao osnivač kompanije dugo se bavim ovim poslom, a dosta obaveza sam imala sam i oko uređivanja sajta kompanije. Sajt će dobiti novi dizajn zahvaljujući novom članu koga smo zaposlili da se bavi tehničkim stvarima tako da ću imati i više vremena za promocije turističke ponude Balkana i Srbije. U prvoj turi u Zapadnu Srbiju doveli smo 18, dok se u drugoj  broj povećao na 36 turista. Obilazili smo Mokru Goru , šargansku osmicu i Zlatibor  a nadam se da ćemo uskoro  u većem broju posetiti još više turističkih destinacija iz užičkog kraja.

Luiz Martindejl izarazila je intersovanje  o turističkoj ponudi za Potpećku pećinu, crkvu brvnaru u Sevojnu   navodeći da su to interesantne destinacije  koje bi turisti iz Velike Britanije mogli posetiti.

P. Marković