Najava, Plus

„Daj pedalu raku 2016.“ u Užicu: 1. oktobar

Posted: 29. septembra 2016. u 06:36   /   by   /   comments (0)

Savetovalište za lečenje raka dojke „Jefimija“ iz Užica, kao i potekle godine pridužiće se aktivnostima ŽC „Milica“ iz Vrnjačke Banje i karavanu  „Daj pedalu raku 2016.“

U subotu 1. oktobra na Trgu partizana biće organizovan događaj Jefimija za podršku Karavanu „Daj pedalu raku“ u okviru programa aktivnosti „Jefimija za ružičasti oktobar“. Ova manifestacija će se organizovati na Trgu partizana od 12 do 14 časova, a događaj ima za cilj podizanje svesti javnosti o značaju preventive i ranog otkrivanja raka dojke, kao i potrebu da se obrati pažnja i izvrši uticaj na zdravstvenu politiku koja će doprineti poboljšanju kvaliteta svih procedua i subjekata u lečenj ove bolesti.

Za učešće u pozdravnoj reči i Karavanu pozvani su gradonačelnik Užica Tihomir Petković, direktor Zdravstvenog centra Užice, dr Miloš Božović, direktorke Opšte bolnice Užice dr Jelena Raković, direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice, dr Vlatka Stefanović.

Inspirisani idejom karavana Ženskog centra „Milica“ iz Vrnjačke Banje,“ Daj pedalu raku“ koji je „Jefimija“ podržala prošle godine, ovogodišnji program obuhvata sadržaje koji će podsetiti sugrađane na potrebu redovnih samopregleda i odlazaka na kontrolne preglede kroz prezentaciju motivacionih porua, kratkog filma o samopregledu dojke i podsećanje na „Roze oktoba“ na vido bimu na trgu, distribuciju flajera i promotivnih materijala.

Desetominutna prezentacija u kojoj učestvuju Moto klub „Užice“, joga studio „Funkcionalna joga Ana&Sneža“, karate klub „Mećavnik“, plesni studio „Lot Lorejn“, kik boks klub „Sloboda Užice Lavovi“ ukazaće na potrebu negovanja zdravih stilova života.

U Gradskoj kući Užice, 3.oktobra od 17 časova održaće se predavanje sa temama:

  1. Epidemiološka situacija u vezi sa rakom dojke u Srbiji- predavač dr Biljana Mijović
  2. Način lečenja raka dojke- predavač dr Maja Gulan
  3. Značaj rada udruženja u prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke- predavač psiholog Slavica Simić
  4. Svake subote u mesecu oktobru, tri puta dnevno, na video bimu na Trgu parizana prezentovaće se podsećanje na značaj preventivnih pregleda, redovnih kontrola i ranog otkrivanja raka dojke kroz segment „Jefimija za Ružičasti oktobar“ sa sadržajem motivacionih poruka, kratkog filma o samopregledu dojke i značaju „Ružičastog oktobra“.

Izvor: ŽC Milica, „Jefimija“