Društvo, Vesti

Crveni krst Ohrida kao pozorišna trupa na sceni Narodnog pozorišta Užice

Posted: 15. septembra 2015. u 05:58   /   by   /   comments (0)

Crveni krst Užice prethodna dva dana bio je domaćin Opštiniskoj organizaciji Crveno krsta Ohrida u duhu tradicionalne međusobne saradnje koja traje dugi niz godina. Pored uobičajene razmene znanja , iskustava i druženja , Crveni krst Ohrida svojim domaćinima ali i svim Užičanima predstavio se na, za ovakav tip organizacije, neuobičajenom aktivnošću– pozorišnom prestavom. Predstavu „Despinu ćemo oteti..niko da ne zna” aktivisti Crvenog krsta Ohrid odigrali su na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice u ponedeljak 14. septembra.

DSC_8198Prepoznatljive likove makedonske tradicionalne kulture : Despinu, Biljanu i Lihnidu videli smo na sceni u starim okolnostima– ljubavnim problemima i porodičnom okruženju patrijarhalnih nazora ali u novom vremenu, vremenu mobilnih telefona i fejbuka u kojima je poverljivost isključena stvar. Zato i nastavak u nazivu predstave:„…da niko ne zna”, kojom se autor, stavljajući tradicionalne junake i uvek iste probleme svih generacija u vreme u kome moderne tehnologije i navike ne dozvoljavaju postojanje tajni i poverenja, unose momenat apsurda i u najsvetlije i najtananije čovekove emocije i postupke. Priča o neostvarenoj ljubavi dvoje mladih , otmici, porodičnim spletkama i mešanju u ljubavne priče dece zarad interesa i statusa, začinjena je mogućnošću rešavanja situacija mobilnim telefonom , fejsbuk komunikacijom ili skupljanjem lajkova na statuse. Reakcija publike, posebno mlađeg dela koji i čine većina volontera Crvenog krsta na delove predstave pokazala je da se svi prepoznajemo u po nekom delu ili nekom liku, ili da ga vidimo u svom najbližem okruženju,i da je jedno te isto aktuelno u celom svetu. Prikazala je takođe i grubu sliku „globalnog sela” u kome se sve zna na jedan klik . Unoseći i video radove kao nadogradnju pojedinih scenskih prikaza dobio se zanimljiv kolaž odlično uklopljenog tradicionalnog i modernog u tumačenju dramskog teksta.

Vesna Terzioska, potpredsedik Opšinskog odbora Crvenog krsta Ohrida

Vesna Terzioska, potpredsedik Opšinskog odbora Crvenog krsta Ohrida

O predstavi , o tome kako je nastala, potpredsednik Opštinske organizacije Crvenog krsta Ohrida Vesna Terzioska nam je rekla:
—Motiv ove predstave razrađen je na osnovu stare ohridske pesme sa istoimenim nazivom u kojoj se govori o devojci koja voli jednog momka a on se igra njenim osećanjima da bi je oteo i odveo u Bitolj momak koji je nju voleo. Naš dramatrug je izmenio malo kraj uvodeći jedan heppy end, a uveo je i nove likove, takođe iz naših starih pesama: Biljana platno beleša i Lihnida kajče veslaše tako što su junakinje ove dve pesme Despinine drugarice. Ono što treba da kažem je da je sve ovo što ste videli delo volontera Crvenog krsta, i glumci, i scenograf, kostimograf, pisac, reditelj..apsolutno sve.

DSC_8155Malo je neuobičajeno da organizacija Crvenog krsta ima u svom programu i dramsku delatnost?
—Mi smo jedini u Makedoniji koji se, pored uobičajenih aktivnosti Crvenog krsta bavimo i pozorištem. Već dve godine imamo Internacionalni dramski teatar „Udahni pozorište” a ovu predstavu smo premijerno prikazali u maju ove godine prilikom otvaranja teatra. Drago nam je da i u Srbiji imamo tako drage prijatelje kao ovde u Užicu koji takođe imaju sličan program i tako da možemo da radimo razmenu na ovaj način, kroz dramska aktivnosti. Smatramo da mladim ljudima , volonterima treba omogućiti da pored uobičajenih aktivosti u Crvenom krstu mogu da nauče i nešto novo. Istakla bih da su se likovi predstave nadograđivali tokom rada na njoj , tako da smo tokom rada prilagođavali, menjali i izgrađivali svaki lik posebno na način kako je to glumcima bilo odgovarajuće. Ovakvim načinom rada razvijamo kreativnost, sigurnost i samopouzdanje mladih ljudi. Užički Crveni krst je takođe prepoznao takve mogućnosti dramskog rada u timu , tako da imamo prelepu saradnju.

DSC_8214
Ekipu predstave „Despinu ćemo oteti..da niko ne zna” čine: pisac : Mare Ristevska, režija: V.Terzoska, M. Ristevska a u predstavi igraju: E. Aleksijoska, P.Tuneva, J. Loleska, A.Gorgievski, J.Cvetkoski, B.Blaževska, I. Mirčeska, I.Lazaroski, T.Taneski.

M. Nikolić