Društvo, Vesti

Crkvena proslava u Drežniku

Posted: 27. avgusta 2015. u 16:00   /   by   /   comments (0)

U petak 28. 8. 2015. godine sa početkom u 8. časova u selu Drežnik će biti održana slava Hrama Uspenje presvete Bogorodice. Posle slavskog ručka planirana je promocija knjige „Mitropolit Josif Cvijović”, čiji su autori Hadži Žarko Petrović i Aleksandar Rajevac a zatim narodno veselje i vašar.Ove godine, zbog pomoći koja je potrebna Upravi drežničke crkve, na slavu su pozvani svi zainteresovani.

Mitropolit Josif Cvijović

Mitropolit Josif Cvijović

Drežnik se nalazi na samo desetak kilometara od Užica i oko trideset kilometara od Zlatibora u uskoj dolini dugoj oko petnaest a širokoj oko osam kilometara. Naziv sela potiče od  reči drezda koja znači šuma. Drežnik je smešten na oko 923 metra nadmorske visine i njime dominira vis Drežnička gradina koji rado posećuju planinari, paraglajderisti i zaljubljenici u prirodu. Drežnička gradina je pravi vidikovac sa koga pogled doseže od Požege do Ovčara i Kablara, preko Užica do Tare , čak do Zlatibora. Na njenom vrhu se nalaze malo poznato srednjevekovno utvrđenje i kamena spomen-piramida visoka jedanaest metara, podignuta palim borcima Užičke partizanske čete i streljanim civilima. Na dva kilometra od centra protiče reka Rzav, dobro poznata ribolovcima.

Crkva u Drežniku

Crkva u Drežniku

Drežnik je svoju školu dobio još 1924. godine a već 1928. godine i crkvu posvećenu Uspenju Presvete Bogorodice. Mitropolit Josif Cvijović, rođen je  u Drežniku 28.8. 1878. godine a preminuo u Beogradu 3.7. 1957. godine. Bio je istrajan u nameri da njegovo rodno selo ima svoju crkvu. Izgradnju je započeo tadašnji prota Radosav Simić. U toku gradnje je otišao po novčanu pomoć u Bitolj kod tadašnjeg episkopa bitoljskog Josifa Cvijovića. Episkop je zahtevao da se prvo završi gradnja crkve, a kada je hram bio ukrovljen dao je ne samo novac koji je obećao već je pomogao da se crkva oslika i opremi. Ikonostas je urađen u bitoljskoj rezbarskoj školi, dok je freske uradio Lukijan Babić 1929. godine. Crkvu sagrađenu u novovizantijskom stilu od milja seljani nazivaju Crkvica. Pored Centralnog groblja Drežničanin Nedeljko Tomić je 1952. godine sagradio kapelu u spomen na svoju ranopreminulu ćerku Desanku. Pored crkve i parohijskog doma povodom 130 godina od rođenja mitropolita Josifa Cvijovića 2008. godine je otvoren i spomen-muzej.

Koliko Drežničani drže do tradicije govori i podatak o održavanju kulturno-sportske manifestacije pod nazivom „Hajdukovanje” koje se parnim godinama održava u Drežniku a neparnim u Ravnima. Svakog proleća se dečaci osnovnih škola u četama od po pet takmičara nadmeću u hajdučkim disciplinama kao što su bacanje kamena s ramena, bacanje potkovice, trčanje, skok u vis i dalj, prevlačenje konopca ili obaranje ruke. Devojčice se raduju izboru za „hajdučku devojku” dok u narodnim nošnjama služe hajducima osveženje i hranu. Hajdučica se bira tajnim glasanjem a svake godine neko od dečaka zahvaljujući časnoj borbi dobija titulu harambaše.

Mirjana Milićević