Vesti

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu obeležila svoju slavu

Posted: 14. oktobra 2019. u 12:48   /   by   /   comments (0)

Crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice u užičkom naselju Krčagovo obeležila je  krsnu slavu 14. oktobra.

Najnoviji užički hram, crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, u Krčagovu obeležila je svoju slavu. Gradnja ove crkve počela je oktobra 2017. godine, za nešto više od godinu dana je ozidana i ukrovljena. Radovi se nastavljaju i ove godine, nakon pauze tokom leta, očekuje se da će nova crkva uskoro biti omalterisana spolja i sa ugrađenom stolarijom. Plac na kome je podignuta ustupljen je Crkvenoj opštini od strane lokalne samouprave. Sama građevina podiže se na uzivšenju sa koga dominira svojom veličinom u Krčagovu, a uzor za arhitektonsko rešenje je manastir Sopoćani u Raškoj oblasti.

Crkva u Krčagovu je prvi novi objekat ovakve vrste u Užicu nakon više od 170 godina, odnosno toliko je vremena prošlo od kada je napravljena crkva Sv. Đorđa u centru Užica.

Veliku pomoć u izradnji objekta pruža lokalna samouprava izdvajanjem iz budžeta, a nisu zanemarljiva sredstva koja Crkvena opština obezbeđuje od donatora i iz sopstvenih prihoda. Procenjuje se da će gradnja crkve, parohijskog doma  i pratećih objekata koštati 600.000 evra, a konačan završetak radova očekuje se za dve godine.

M. Milićević

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.