Plus

Četvrti festival „Dani Danila Lazovića“ u Priboju

Posted: 27. oktobra 2016. u 15:44   /   by   /   comments (0)

 

Deset godina nakon što nas je napustio jedan od najpoznatijih glumaca koje je naša umetnička scena imala, Danilo Lazović, u Priboju se u njegovu čast održava četvrti po redu festival “Dani Danila Lazovića” od 2 – 5. novembra.

Ove godine festival će trajati četiri dana, umesto prošlogodišnjih tri, i ugostiće najeminentnije dramske umetnike, predstaviti bogat program i pokušaće da još više afirmiše govorenje poezije.
Festival otvara izložba “Bard među bardovima”, nakon čega će publika biti u prilici da uživa u programu glumca Jugoslovenskog dramskog pozorišta Nebojše Milovanovića, “Stend daun sa Nebojšom Milovanovićem” ( “Stand down sa Nebojšom Milovanovićem”).
Drugi dan rezervisan je za monodramu “O glumatanju” Slobodana Ćustića, našeg proslavlјenog glumca i direktora Beogradskog dramskog pozorišta i program “Priboj kroz kulturu i umetnost”.
Trećeg dana pored radionice “Stilovi govorenja poezije”, večernji program obeležiće “Danilu u čast”, program u kojem će naši poznati umetnici pričati o Danilu i govoriti poeziju. Učestvuju glumci Narodnog pozorišta iz Beograda i Jugoslovenskog dramskog pozorišta: Ljilјana Blagojević. Dragan Gagi Jovanović, Nada Blam, Vuk Kostić, Kalina Kovačević i domaćin festivala Mihailo Laptošević.
Četvrti dan obeležiće nadmetanje studenata glume iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, u govorenju poezije. Studente će ocenjivati stručni žiri u sastavu: prof.dr Radovan Knežević, predsednik žirija, prof. Emina Muftić, prof. Tihmir Stojanovski, prvakinja Atelјea 212 Dara Džokić i prošlogodišnji pobednik Strahinja Blažić.
Gost glumac ovogodišnjeg festivala biće prvakinja Atelјea 212 Gorica Popović, dok će muzički gost biti Bilјa Krstić. Festival će na ovoj večeri predstaviti i pobednika trećeg “Internet konkursa u govorenju poezije”.
Pobednik festivala poneće prestižnu nagradu “Povelјa Danilo Lazović” i novčani deo u iznosu od hilјadu evra u dinarskoj protivvrednosti, koja se obezbeđuje pod pokrovitelјatvom predsenika opštine Priboj.
Osnivači fetsivala su Dom kulture “Pivo Karamatijević” i Zavičajni muzej Priboj, a pod pokrovitelјstvom opštine Priboj i predsednika opštine Priboj.

http://www.priboj.rs/vesti/10-vesti/2602-cetvrti-festival-dani-danila-lazovica