Umetnost

Caput IV- Performans i izložba Renata Rakića u Galeriji „Reflektor“ 3. avgusta

Posted: 2. avgusta 2019. u 01:02   /   by   /   comments (0)

Tri dana boravka banjalučkog umetnika Renata Rakića u galeriji Reflektor usmerena su ka realizaciji performansa u kome će izložbom radova nastalih tokom (mini) života u prostorijama Udruženja vizuelnih umetnika Užica koje uključuju i galeriju predstaviti materijalizovana promišljanja na temu nametnutih stavova. Izložba će biti realizovana 3. avgusta u 20 časova.

Suština koncepta ciklusa “Caput IV”  u umetnikovom viđenju je sledeća:

Smrt je dio života, a život nas uči da se plašimo. Neizbježna je. Ne znamo početak, a razmišljamo o kraju. Smrt ili život je sadašnjost, nema prošlosti, jer nas samo sjećanja nose istoj. Budućnost je sad, sad, ponovo sad, nema je. Moja izložba je opomena na figure tuđe kreacije da prihvate biće i uživaju u svom snu, realnosti i trenutku. U sebi, u svim stanjima i čulima.
Ali ipak bez krajnosti u kontekstu materijalizacije ili sebičnosti. Starost je svakako vrijednost za sebe, ali mnogi je ne dožive. Često uz naše naučene strahove simuliramo lažnu budućnost i otkidamo ljepotu sadašnjosti, ne putujemo, ne proživljavamo i ne doživljavamo ono što sami možemo ostvariti. Sami sebi branimo. Iz istih razloga staviti ispred sebe sliku svog kraja za mene je bitno.
Kroz svoja iskustva, koja su proizvod kako nesreća i avantura, probudio sam se. Odbaciti materijalizam, zidove, konzumirati sreću i vidjeti je u svemu.

Renato Rakić (1978, Bosanska Gradiška) Akademiju umetnosti u Banja Luci, odsek Slikarstvo završio je 2002. Godine u klasi profesora Ratka lalića, a magistrirao 2012. godine u klasi Radomira Kneževića.Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umetnika RS i Fondacije Dragaš koju je počela svoje aktivnosti na pomoći u  edukaciji mladih talenata nakon smrti Slobodan Dragaša po čijoj želji je Rakić preuzeo njegovu Školu slikanja.Na Univerzitetu za Poslovne studije, odsek za dizajn u Banja Luci radi kao asistent na predmetima osnove dizajna, srtanje i slikanje. Renato Rakić, izlagao 11 puta samostalno i na više od 200 kolektivnih izložbi.

M. Nikolić/ foto: Renato Rakić , privatna arhiva

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje