Muzika

Čajkovski i džez za početak ovogodišnjeg Arlemm-a

Posted: 16. jula 2018. u 09:19   /   by   /   comments (0)

Velikim koncertom na kome su nastupili Kamerni orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije kao pratnja Draganu Đorđeviću Suzukiju, violončelisti svetskog glasa , a potom i džez muzičara Marka Luisa sa svojim orkestrom svečano je otvoren ovogodišnji Arlemm. Ariljska letnja muzička manifestacija kao uvertiru je imala putujuću izložbu fotografija autorke Dragane Selaković koja je, nakon otvaranja 2. juna na Cvetnom trgu u Beogradu proputovala kroz Zlatibor, Užice, Požegu, Čačak, Ivanjicu i konačno, svoje foto utiske sa prošlogodišnjeg Arlemm-a podelila i sa Ariljcima od 14. juna kada je počeo ovogodišnji program manifestacije.

Program koji naradnih petnaest dana očekuje Ariljce i goste koje ova umenička manifestacije dovodi u grad na Rzavu najavila je Brankica Vitorović, sekretar manifestacije. Ona je istakla na prvom mestu, raznovrsnost programa , koji pored muzičkih radionica za talentovanu decu , što je srž Arlemma, posetioce očekuju i brojni drugi sadržaji:

-Pored koncerata Nevernih beba, YU Grupe, Divanhane, i brojnih drugih muzičkih iznenađenja. Za polaznike naših, takođe raznovrsnih radionica tu su radionice za prevazilaženje treme i straha, Intim Arlem Art radiance, radionice pejzažne i likovne umetnosti kao i duge aktivnosti. Sve ove edukativne sadržaje drže renomirani umetnici i predavači tako da je korist po polaznike višestruka, i što se tiče znanja, i što se tiče kontakata sa ličnostima velikog iskustva od kojih mogu da nauče dosta o samom životu. Ove godine imamo preko 90 prijavljenih polaznika, a imaćemo priliku da ugostimo preko 120 umetnika koji će nastupati, a u planu je održavanje preko 2 700 časova različitih sadržaja, od kojih su najbrojnije muzičke radionice iz oblasti klavira, violine, violončela, flaute, solo pevanja, kontrabasa, gitare, duhovnog pevanja.

Ove godine, Arlemm je uz pomoć kompanije Telenor omogućio da oni koji nisu u mogućnosti da prisustvuju događanjima u Arilju mogu da uživaju u atmosferi manifestacije putem Interneta, direktnim prenosima na YUToube kanalu Telenora:

-Pošto Telenor ima jaku G4 mrežu putem koje internet dopier do svih stanovnika u Srbiji .Verujem da ćemo na kvalitetan način uspeti da prenesemo dešavanja sa Arlemma putem našeg YUToube kanala, i da će svi koji budu gledali prenos, imati isti doživljaj kao mi ovde. Kada pružate ljudima internet  u obavezi ste I da ih naučite kako da ga koriste na bezbedan način, ali i da putem interneta dovedete neke kvalitetne sadržaje- rekla je Ana Ćorković, PR Telenor kompanije, izrazivši i zadovoljstvo partnerstvom sa , kako je rekla, “ izuzetnim kulturnim događajem u Srbiji”.

Zoran Todorović, predsednik opštine Arilje, takođe je izrazio zadovoljstvo mogućnošću da lokalna samouprava participira održavanje jednog ovakvog umetničkog događaja, koji je na najbolji način predstavio Arilje i u granicama države, i van nje:

-Ovom manifestacijom Arilje je postalo nešto više od privrednog i poljoprivrednog gradića u Zapadnoj Srbiji i na jedan kvalitetan , najbolji mogući način predstavilja naše potencijale. Značaj Arlemma u kulturnom životu Srbije je sve veći, a stanovništvo, privreda i lokalna samouprava sa svoje strane, nastoje da doprinesu da svaka inicijativa organizatora bude realizovana na najbolji mogući način, jer je to u interesu svih nas- rekao je Todorović, i dodao da je iz zajedničke kase, budžeta opštine ove godine za Arlemm odvojeno million dinara, rekavši da se nada da će ta “skromna cifra u odnosu na potrebe manifetacije, u budućnosti moći da bude i veća.”

Arlemm realizuje udruženje za širenje muzičke kulture Muzikus iz Beograda, a podršku manifestaciji pružili su Ministarstvo kulture, Ministarstvo trgovine i turizma, Opština Arilje, generalni sponzor Extreme Intimo, kompanija Telenor i brojni privredni subjekti sa teritorije Arilja.

M.Nikolić