Plus

Biblioteka u Arilju priređuje izložbu u čast Branka Ćopića

Posted: 26. septembra 2016. u 21:15   /   by   /   comments (0)

Povodom 100 – godišnjice od rođenja Branka Ćopića, Narodna biblioteka Arilјe priređuje izložbu „Vedrine i sete Branka Ćopića“ autorke Olge Krasić Marjanović, bibliotekara savetnika u Biblioteci grada Beograda.

Otvaranje izložbe biće održano u utorak 27. septembra u 19 sati u holu Sokolskog doma. U nastavku večeri, u 20 sati biće održana promocija knjige Vula Žurića „Republika Ćopić“, u sali Sokolskog doma . Ova knjiga izazvala je ogromno interesovanje i posle godinu dana od pojavlјivanja doživela drugo izdanje. Knjiga je predstavlјena na Sajmu knjiga prošle godine i bila je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Treba napomenuti da je Žurić dobitnik Andrićeve nagrade za 2015. godinu za knjigu pripovedaka „Tajna crvenog zamka“ u izdanju „Lagune“.

Branko Ćopić, veliki srpski i jugoslovenski književnik čija su dela objavlјena na više od 30 jezika širom sveta, je šezdesetih i sedamdesetih godina bio najomilјeniji, najtraženiji i najčitaniji pisac kako za decu tako i za odrasle.

Prema rečima autorke, izložba obuhvata klјučne momente iz njegovog života i stavaralaštva, hronološki, na 35 plakata, dokumenata i fotografija predstavlјen je celokupni opus života i rada: od rođenja i detinjstva u Hašanima, školovanja i studiranja , boravka u partizanima, rada posle rata do tragičnog skoka sa Brankovog mosta i kraja njegovog života.

Poseban segment izložbe predstavlјa objavlјivanje romana i zbirki priča, onako kako ih je u mnogobrojnim intervjuima propratio sam pisac : „Prolom“, „Doživlјaji Nikoletine Bursaća“, slučaj „Gluvi barut“, „Odumiranje međeda“…

Na šest plakata, uz portrete pisca, posebno su dati izvodi iz intervjua u kojima je govorio o svom pripovedačkom postupku, pogledu na literaturu i svoje književne uzore, o pripadnosti svom narodu i zavičaju, za koji je bio vezan najtananijim nitima.

Ispričati priču o Ćopiću i njegovom delu nemoguće je , a ne sagledati pritom i njegove mnogobrojne susrete sa najmlađim čitaocima, kao i rad na dečjoj književnosti, koji predstavlјa više od polovine njegovog celokupnog dela, istakla je Olga Krasić Marjanović, autor izložbe.

Slavica Jovašević