Plus

Biblioteka Instituta Čigota deo kampanje „Čitanje je priča za svaki dan“

Posted: 22. novembra 2016. u 19:50   /   by   /   comments (0)

U akciji izdavačke kuće Arhipelag kojom se pokreće kampanja za promociju čitanja pod nazivom „Čitanje je priča za svaki dan“ među deset institucije i organizacija našla se i specijalizovana biblioteka Instituta Čigota sa Zlatibora. Zajedno sa ovom bibliotekom, kampanjom „Čitanje je priča za svaki dan“ obuhvaćene su i dve javne biblioteke i to u Osečini i Gornjem Milanovcu,  dve školske biblioteke  u Tehničkoj  školi u Negotinu  i Ekonomsko-trgovinskoj  školi u Bečeju, potom  Dom starih „Bežanijska kosa“ i jedna sigurna ženska kuća. Pored ovih biblioteka u akciju su uključeni i “ Volonterski centar Zvezdara, selo Jovac kod Ćuprije, koje je odlučilo da podigne svoju biblioteku, kao i Dom kulture „Staro Selo“ kod Velike Plane, jedan od najaktivnijih seoskih domova kulture u Srbiji”. Izdavačka kuća Arhipelag ovu akciju organizuje povodom desetogodišnjice svog osnivanja, a prvi ciklus će trajati do Nove godine, pa se nakon pauze nastavlja drugim ciklusom od proleća 2017.

U ovoj akciji Arhipelag će izabranim bibliotekama i organizacijama pokloniti knjige koje je prikupio u saradni sa partnerima i prijateljima akcije.

-„Polazeći od uverenja da su knjige naša svakodnevica i da je čitanje priča za svaki dan, Arhipelag je u fokus svoje akcije stavio kako one javne, školske i specijalizovane biblioteke koje su svojim radom pokazale doprinos promociji i razvoju kulture čitanja, tako i one institucije i organizacije koje su, pre svega, usmerene na podršku ugroženim i ranjivim grupama, od volonterskih centara, domova starih i sigurnih ženskih kuća do sve praznijih sela i usamljenijih ljudi u njima. Time smo želeli da pokažemo da je knjiga prirodni deo svih dobronamernih aktivnosti i da uz pomoć dobrih knjiga možemo da osmislimo i sopstvenu svakodnevicu i sopstvenu poziciju u njoj“, obrazloženje je Arhipelaga za ovu akciju , tokom koje će ova izdavačka kuća u različitim mestima organizovati susrete i razgovore poznatih pisaca i njihovih čitalaca.

M.N. / izvor Arhipelag / foto:os-viktorovac