Umetnost

Beogradska tvrđava među 7 najugroženijih spomenika Evrope 2020.

Posted: 10. decembra 2019. u 21:27   /   by   /   comments (0)

Beogradska tvrđava je ušla u najuži krug u procesu nominacije za „7 najugroženijih“ spomenika Evrope za 2020. godinu

„Beogradska tvrđava sa okruženjem na listi je 14 lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope koji su u užem izboru za Program “7 NAJUGROŽENIJIH” 2020, objavile su danas Europa Nostra i Institut Evropske investicione banke, koje sprovode ovaj program.

U saopštenju stručnog panela Europa Nostra i Instituta Evropske investicione banke navodi se da bi sprovođenje štetnog projekta izgradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće drastično ugrozilo integritet i autentičnost Beogradske tvrđave, lokaliteta koji je ne samo simbol Beograda, već spomenik od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Nominator za Beogradsku tvrđavu sa okruženjem je Evropa Nostra Srbija

Organizacije civilnog društva i javne institucije koje su članice mreže Evropa Nostre širom Evrope, podnosile su nominacije ugroženih lokaliteta u svojim državama do avgusta 2019. Savetodavni stručni panel, sastavljen od 15 međunarodnih stručnjaka, odabrao je najugroženije spomenike kulture na osnovu njihovog istorijskog značaja i kulturnih vrednosti, kao i urgentnosti njihove ugroženosti. Panel je uzeo u obzir i dosadašnje angažovanje zajednica na lokalnom i nacionalnom nivou, posvećenost institucija, vlasti i nevladinih aktera, kao i dugoročnu održivost i društveno-ekonomski potencijal lokaliteta.

Finalna lista “7 NAJUGROŽENIJIH” lokaliteta biće objavljena u martu 2020.

Program „7 najugroženijih“ je jedini program posvećen borbi za ugroženo nasleđe na tlu Evrope, pokrenut 2013. sa ciljem da doprinese očuvanju vrednog evropskog nasleđa koje je trenutno ugroženo nebrigom, nedostatkom sredstava, vremenskim i drugim nepogodama ili neadekvatnim investicionim projektima. Program obezbeđuje stručnu i zagovaračku podršku, i doprinosi mobilizaciji lokalne i međunarodne javnosti u očuvanju kulturnog nasleđa.

Evropa Nostra, foto: Marina Nešković