Plus

Beogradska promocija prve knjige osnovca Đorđa Vujanića

Posted: 13. marta 2017. u 12:35   /   by   /   comments (0)

 

U petak 10. marta u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice ‘Dobrica Erić’ u Srpskom kulturnom centru u Beogradu održana je promocija knjige ‘Na ramenima predaka’ Đorđa Vujanića,  mladog pesnika iz suvoborskog sela Srezojevci.

Promociji je prisustvovao veliki broj zainteresovanih, tako da je sala Srpskog kulturnog centra bila premala da primi sve zainteresovane. Posebno zadovolјstvo predstavlјa činjenica da su, pored starijih posetilaca, prostorije Srpskog kulturnog centra u Skerlićevoj 12 ispunila deca, koja su u velikom broju došla da čuju i vide svog vršnjaka pesnika. Naime, Đorđe je učenik petog razreda OŠ ‘Ivo Andrić’, Pranjani (odelјenje Brezna) i član je Književnog društva ‘Zapis’ iz Gornjeg Milanovca. ‘Na ramenima predaka’ je njegova prva knjiga, a izašla je u izdanju Izdavačke kuće Mitropolije dabrobosanske ‘Dabar’ i Srpskog sokolskog društva ‘SOKO’ iz Višegrada.

U knjizi se nalaze pesme posvećene veri, otadžbini i zavičaju, ali i svim onim vrednostima koje su krasile naše pretke. U svojim pesmama mladi pesnik opisuje srpske krajeve, lepote sela i velike istorijske događaje, ali peva i o srpskim svetitelјima Svetom Savi, Svetom vladici Nikolaju, patrijarhu Pavlu. Kao dečak, kroz svoje stihove Đorđe se dotakao dečije mašte, prirode, kao i životinjskog carstva.

Pored pesnika, u programu učešće su uzeli i njegovi gosti prof. dr Milijana Savić, rukovodilac resora za porodicu, brak i vaspitanje ‘Verskog dobrotvornog staratelјestva’ pri Arhiepiskopiji Beogradsko-karlovačkoj i pesnikinja Ljilјana Bralović, član Književnog društva ‘Zapis’ i Udruženja književnika Srbije. Profesor Milijana Savić  je istakla nasušnu potrebu za očuvanjem naše vere, kulture i tradicije, pri čemu je od neprocenjive vrednosti očuvanje našeg jezika i ćiriličnog pisma. Ona je istakla da su porodica i patrijarhalno vaspitanje temelј i stub zdravog društva, te je od izuzetne važnosti da roditelјi i prosvetni radnici svu pažnju posvete obrazovanju i vaspitanju dece i to u skladu sa potvrđenim porodičnim vrednostima. Za bolјu i sigurniju budućnost sviju nas, decu treba podsticati da čitaju knjige, posebno one koje govore o slavnoj, časnoj i svetoj istoriji srpskog naroda i da čitajući sazrevaju kako bi mogla da čuvaju svoju veru, jezik, pismo i kulturu.

Pesnikinja Ljilјana Bralović je govorila o ozbilјnosti Đorđevih pesama, iako je on još mali dečak. Ona je kazala da se svojim pesmama Đorđe priklјučje broju ozbilјnih i talentovanih pesnika koji dolaze iz gonjnomilanovačkog kraja.  U ovo vreme demografske krize, bele kuge i izumiranja srpskog sela uistinu je vredno pažnje napomenuti da većina ovih mladih talenata i budućuh pesnika dolaze iz seoskih sredina. Na ovaj način oni se podstiču na jedno šire sagledavanje celokupnih dešavanja u društvu, te se usmeravaju da svoj talenat i stečena znanja upotrebe na dobro ne samo svoje već cele društvene zajednice.

Kad se uzme u obzir ovakav pedagoški pristup, onda i nije čudno plodno pesničko i književno stvaralaštvo koje dolazi iz sela gornjomilanovačke opštine i Književnog društva ‘Zapis’. Samo da napomenemo da ovu pesničku lepezu predvodi jedan od najvećih srpskih pesnika ikad Dobrica Erić, a za njim idu Ljubinko Jelić, Ljilјana Bralović, Dara Radojević i drugi, dok ih  slede mladi pesnički talenti poput Lazara Biorca,  Đorđa Vujanića i drugih.

Promociju su još svečanijim učinile i Đorđeve sestre Lenka i Milica Vujanić, koje su svojim izvođenjem srpskih pesama iz Šumadije, sa Kosova i Metohije, Stare Srbije i Kninske Krajine oduševile sve prisutne.

Nakon pesničkog programa, u skladu sa vaskršnjim postom,   za sve prisutne je priređeno prigodno posluženje.  S cilјem promocije Suvobora, celog rudničko-takovskog kraja i Opštine Gornji Milanovac, prisutni su posluženi posnim domaćim pecivima, pitama od suvih šlјiva, kolačima od jabuka i višanja, kao i sokovima iz domaće radinosti.

Na kraju sve pohvale i čestitke Udruženju za odbranu ćirilice ‘DOBRICA ERIĆ’, koje je prepoznalo potrebu i organizovalo jedan ovakav događaj kako bi se na ovaj način promovisalo očuvanje srpskog pisma, srpske kulture i tradicije.

Tekst i snimci

Miroslav Vujanić