Društvo

Balkan Tube Fest: Sledeća stanica Sarajevo

Posted: 4. aprila 2019. u 19:40   /   by   /   comments (0)

Za portal Pasaž priredio: Aleksa Pavlović

Februar mesec 2005. godine bio je značajan za nastanak današnjih idola kod mladih, jer je tada nastala platforma YouTube, koju danas koristi više od 1.300.000.000 korisnika, koji u danu pogledaju više od 5.000.000.000 video klipova. Nekada su mladima idoli bili poznati muzičari, glumci, sportisti, dok su danas ulogu idola kod mladih preuzeli poznati YouTube kreatori.

Da je to tačno svedoči i festival pod nazivom Balkan Tube Fest, koji će se po drugi put organizovati u Sarajevu 13. i 14. aprila, u Domu Mladih Skenderija, sa početkom u 12 sati. „Dobrodošlica koju smo prvi put 2017 godine imali u Sarajevu, bila je više nego dovoljna da se odlučimo da festivam ponovo radimo na istom mestu. Gradove čine ljudi, a u Sarajevu smo stekli mnogo divnih prijatelja, imamo veliku podršku na terenu, a to nam mnogo znači“ istakla je u razgovoru sa nama Mira Vladisavljević direktor festivala Balkan Tube Fest. Kao i svi do sada realizovani festivali na teritoriji Bosne i Hercegovine (Sarajevo i Banja Luka) i ovogodišnji Balkan Tube Fest biće realizovan uz nesebičnu pomoć Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i uz nesebičnu pomoć njegove ekselencije Larsa – Gunnar Wigemarka, Visokog predsta

Foto: Luka Vladisavljević, Balkan Tube Fest (Facebook Page)

„Kao i prethodne godine Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini prepoznala je ovaj projekat kao sjajno mesto za promociju svih EU vrednosti. Okupljeni na jednom mestu Srbi, Bošnjaci i Hrvati, koji pevaju, raduju se i uživaju zajedno, šalju jednu lepu poruku Evropi i svetu, možemo zajedno, samo nam treba neko da nas okupi oko istog cilja. Publika će na BTF – u imati priliku da se ponovo druži i uživa u panelu sa ambasadorom Wigemarkom i jutuberima“ ponosno je za naš portal istakla Mira Vladisavljević. U Delegaciji Evropske Unije u Bosni i Hercegovini su za naš portal rekli: „Evropska unija treću godinu zaredom podržava održavanje festivala You Tube kulture, Balkan Tube Festa, koji će se održati 13. i 14. aprila u Sarajevu u Domu mladih. U okviru BTF-a, EU će podržati dva događaja na kojem će biti govora o tome kako digitalne tehnologije i društvene mreže oblikuju živote mladih ljudi u celoj BiH, koji je uticaj mladih popularnih ličnosti sa različitih društvenih mreža na njihove vršnjake, i zašto je bitno promovisati toleranciju i prihvatanje kao glave odlike kulture online dijaloga. Više informacija biće objavljeno uskoro na našim društvenim mrežama“. Pored zabavnog karaktera Balkan Tube Fest će kao i do sada imati i edukativni karakter, jer organizatori smatraju da je važno da se kroz festival promovišu društveno odgovorne kampanje, kao i neke vrednosti koje su zaboravljene u svim našim zajednicama. Organizatori festivala su sa ponosom istakli svoju saradnju sa organizacijom Save the Children, te su dodali da će ove godine pored Save the Children organizacije, svoje učešće na Balkan Tube Festu uzeti i Unicef, pa organizatori očekuju da će ovo biti veoma zanimljiv i edukativan festival za mlade.

Foto: Luka Vladisavljević,  Balkan Tube Fest (Facebook Page)

Za kraj našeg razgovora sa organizatorima festivala, pitali smo ih šta mladi mogu očekuvati od predstojećeg Balkan Tube Fest – a, koji će se realizovati u Sarajevu, na šta smo dobili sledeći odgovor: „Kao i svake godine, deca dolaze da bi se družila i videla svoje YouTube zvezde. Nećemo se sklanjati od našeg ustaljenog koncepta, ali svakako ćemo imati i neke nove panele i izazove, kako bi program bio što raznovrsniji. Svaka godina na YouTube – u imala je neke svoje teme, a nova će biti posvećena muzici. Veliki broj YouTube – ra ima svoje pesme, tako da ćemo imati i veliki koncert u okviru ovogodišnjeg programa. Očekujemo lepo vreme, tako da će veliki broj aktivnosti biti i ispred same Skenderije“ zaključili su svoje izlaganje organizatori festivala. Karte za predstojeći festival možete kupiti online putem sajta http://kupikartu.ba kao i na prodajnim mestima kupikartu.ba širom Bosne i Hercegovine, po ceni od 10 konvertibilnih maraka za redovnu kartu i 60 konvertibilnih maraka za VIP ulaznicu, dok se detaljnije o učesnicima Balkan Tube Festa i programu festivala možete informisati putem sajta http://www.balkantubefest.com kao i na zvaničnom Facebook nalogu festivala.