Plus

Arlemm-ova uvertira, Umetnički karavan, krenuo sa Zlatibora

Posted: 12. juna 2017. u 09:12   /   by   /   comments (0)

Osmu godinu zaredom Arlemm  svoje održavanje najavljuje putujućom izložbom fotografija „Arlemm- umetnički karavan“, a prvo mesto na putu po  gradovima Zapadne Srbije, je Zlatibor. U subotu, 10. juna, na Gradskom trgu na Zlatiboru postavljeno je 18 audio vizuelnih instalacija i 36 fotografija, ovogodišnja postavka koja je nastala kao foto dokumentarni zapis prošlogodišnjeg Arlemm-a. Autori fotografija su mladi umetnici Katarina Ćirković i Milovan Ilić, a uz njihov rad, sadržaj postavke čine i muzičke instalacije. Izložba na Zlatiboru realizovana je u saradnji sa Turističkom organizacijom Zlatibora i Turističkom regijom Zapadne Srbije, a nakon Kraljevog trga, „Arlemm- Umetnički karavan“ posetiće i Užice, Požegu, Čačak, Ivanjicu i Arilje.

Ovogodišnji, osmi Arlemm,počinje 15. jula a do zatvaranja, petnaest dana kasnije na muzičkim, likovnim, književnim i drugim pratećim programima ugostiće najeminentnije umetnike, profesore, predavače iz različitih oblasti umetnosti: klasične, duhovne, tradicionalne, džez muzike, kao i lјude kreativnih sposobnosti, sa idejom da prvenstveno deci i mladima, a onda i svim slojevima društva, približi prave kulturne vrednosti.  Svoj cilj Arlemm ostvaruje kroz prepoznavanje i odabir mladih talenata, muzičku edukaciju dece i mladih, održavanje koncerata, javnih časova i predavanja.

Najpopularniji deo Arlemma koji godinama privlači publiku iz cele Srbije,Arlemm Art festival održaće se 21. i 22. jula na ostrvu Uski Vir na reci Rzav, a nastupiće: Amira Medunjanin, : Amira Medunjanin, Duvački orkestar i rok bend pod rukovodstvom Aleksandra Sedlara sa Draganom Đorđevićem –  Suzukijem, kao solistom na violončelu, Kralј Čačka, grupa Galija i Fridom- Džimi Hendriks tribjut bend.

Na otvaranju Arlemm-a, 15. jula nastupiće Gudači svetog Đorđa i orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije, kao i beogradski džez sastav Nejkid. Tokom njegovog trajanja koncerte će održati i Divna Ljubojević i Melodi, Gitar gru sistem.

Arilјska letnja muzička manifestacija – ARLEMM realizuje se pod pokrovitelјstvom Ministarstva kulture i Opštine Arilјe, a u saradnji sa  Crkvenom opštinom grada Arilјa, Narodnom bibliotekom Arilјe, zlatnim sponzorom i partnerom manifestacije  kompanijom Ekstrem intimo iz Arilјa i brojnim donatorima. ARLEMM svoju misiju širi i izvan okvira naše zemlјe, uz podršku i pomoć Vesne Grbović i prijatelјa ARLEMM-a u SAD-u.

M. Nikolić