Plus

Arlemm- deo kulturne i turističke ponude Arilja predstavljen u Užicu

Posted: 30. juna 2019. u 12:15   /   by   /   comments (0)

„Karavan umetnosti“, putujuća izložba umetničkih fotografija Ariljske letnje muzičke manifestacije „Arlemm“ od 29. juna postavljena je na Trgu partizana u Užicu gde će ostati do 6. jula. Izložba predstavlja izbor fotografija sedmoro fotografa koji su prethodnih devet godina beležili događanja na Arlemm-u i tako oformili bogatu kolekciju koja je objedinila dosadašna dešavanja u jednu bogatu riznicu umetničke fotografije koja ima i arhivsku važnost.  Ovogodišnji “Karavan umetnosti” sačinjavaju fotografije autora: Tanje Draških, Dragane Selaković, Milice Đorđević, Nemanje Đorđevića, Bojana Bralušića, Katarine Ćirković, Milovana Ilića.

Otvaranje izložbe u Užicu bio je dobar povod da se predstavi i program ovogodišnjeg Arlemm-a, budući da je tokom protekle nedelje utvrđen konačan raspored muzičkih radionica za decu, javnih časova, radionica iz oblasti slikarstva, pejzažne arhitekture, plesa, kao i brojnih programa iz raznih sfera umetnosti, od muzike preko pesništva, književnosti za decu do koncerata na Uskom Viru za finale. Svečano otvaranje Arlemm-a 20. Jula na Gradskom trgu u Arilju obeležiće koncerti Saše Mirkovića i ansambla Metamorfozis, a isto veče uz otvaranje izložbe Karavan umetnosti u Arilju nastupiće i gosti iz Nemačke, Hejden Chisolm i prijatelji. Pored muzičkog dela programa za najširu publiku jedan deo Arlemm-a posvećen je i književnosti pa će 22. jula u amfiteatru kod crkve Sv. Ahilija gostovati Muharem Bazdulj, Petar Matović i Boris Mladenović, a Besedničko veče 29. jula obeležiće i gostovanja dečijeg pisca Dejana Aleksića, kao i besednički nastupi Milana Ružića i Matije Bećkovića. Pored koncerata Divne Ljubojević, Asima Sarvana, oca Timoteja i grupe “Targum”,hora Sonja Marinković iz Novog Sada, biće održane i večeri: bluza, džeza ali i predavanje o rock and rollu i sve to začinjeno nastupima: Katarine Pejak, džez sastava Fish in oil, predavačima Jadrankom Jovanović i Petrom Janjatovićem…Za sam kraj Arlemma, na koncertima na Uskom Viru nastupiće Stefan Milenković koji će ove godine održati i motivaciono predavanje u amfiteatru kod  crkve Sv. Ahilija 31. jula, voditi višednevne muzičke radionice za decu, Barselona Gipsy balKan Orchestra, bendovi Ničim izazvan i Del Arno bend.

Direktorka Ustanove za kulturni turizam i bibliotečku delatnost Arilje, Marija Aleksić kaže da su se organizatori, udruženje za širenje muzičke kulture “Muzikus” u saradnji sa ovom institucijom, za ovu godinu odlučili da publici ponude mnogo raznovrsniji program:

-Za razliku od prethodnih godina kada su se, pored edukativnih programa za decu, što je i srž Arlemm-a, događaji za najširu publiku koji podrazumevaju gostovanja istaknutih umetnika održavala  svaki drugi ili treći dan, ove godine će to biti deo svakodnevnih dešavanja. Posetioci Arilja koji dolaze specijalno zbog Arlemm-a ove godine imaće priliku da svako veče, na već poznatim lokacijama koje su i simboli istorije Arilja-porta i amfiteatar kod crkve Sv. Ahilija, uživaju u muzičkim, književnim programima različitih žanrova. Smatrali smo da ova konstantna ponuda kultrnih dragulja mnogo više doprinosi misiji samog Arlemm-a: širenju umetnosti, a i kulturne potrebe publike koja je i prethodnih godina dolazila u Arilje ovim povodom pokazale su da je ovaj pomak potreban. Na ovaj način, svi koji borave u Arilju tokom odvijanja  Arlemm-a, ili dolaze iz obližnjih mesta svakodnevno će moći da uživaju u programima na kojima su gosti istaktune ličnosti iz različitih oblasti kulture.Organizatori su , uz našu punu podršku, takođe smatrali da je ovakav sled događaja dostojan jubileja- deset godina postojanja Arlemm-a.

Direktorka je rekla i da “Arlemm ima punu podršku” ove ariljske institucije kulture:

-Prosto, ovo je najveći kultruni događaj u Arilju, i smatrali smo da treba da budemo potpora i podrška osnivačima i realizatorima programa, pa od prošle godine, od osnivanja institucije u obliku u kojem danas funkiconiše nastojimo da se nađemo uz ljude koji ga realizuju, i da, sa naše strane doprinesemo da ovaj deo kultrnog leta u Arilju protekne u najboljem mogućem izdanju. Jednostavno je ovo što se dešava tokom leta, stvar svih nas u Arilju, a ne samo organizatora i zaslužuje punu pažnju od strane i pojedinaca i institucije. Što se nas tiče, deo zalaganja koje pripadaju ovom delu kultrunog leta imaju istu pažnju kao i svi drugi programi koje organizujemo tokom godine.

Na pitanje da li je Arlemm, profilišući ukus i potrebe publike tokom protekle decenije, nametnuo i “teži “ zadatak samoj instituciji, budući da se Ariljci navikavaju na događaje iz kulture kao nešto što je neophodno u što frekventnijem obimu, direktorka je rekla da je to i jedna vrsta pozitivnog podsticaja za njihovo funkcionisanje:

-Nakon Arlemm-a mi nastavljamo sa realizacijom tradicionalnog programa- realizacijom likovne kolonije, koja takođe, upravo zahvaljujući sve većoj potrebi publike za kulturnim dešavanjima postaje sve kvalitetnija i posećenija,a isto se dešava i sa ostalim programima, pa je vidljiv napredak i u interesovanju okoline. Osim toga, pored Majskih dana kulture, obnovili smo i održavanje zimske manifestacije Ariljske zimske radosti, budući da pored Arlemma imamo potrebu da održimo konstantu programa za mlade tokom čitave godine.  U tom smislu, revitalizacija Arilskih zimskih radosti, nakon pauze u održavanju od pet ili šest godina, čini da, sada tokom čitave godine imamo višednevne manifestacije koje su na prvom mestu namenjene mladima.

Pored potreba za sve kvalitetnijim kulturnim programima i implementacije umetnosti u svakodnevna interesovanja Ariljaca što je i jedan od  rezultata organizacije Arlemma tokom ove decenije postojanja, ova manifestacija imala je i uticaj na profilisanje imidža Arilja kao sve značajnijeg kulturnog centra ali je i učinila izvestan pomak kada je u pitanju turizam u ovom gradu:

-Arilje se inače prepoznaje kao jedan od značajnih turističkih centara i zbog svog kulturno istorijskog nasleđa: crkve Svetog Ahilija, i drugih objekata ove vrste u ariljskoj opštini, potom bogatog arheološkog nasleđa na lokalitetu Gradina čija smo istraživanja intenzivirali, a Arlemm je, svakako doprineo da se sve ovo promoviše na još jedan, jako kvalitetan i bitan način. Statitstički podaci govore da su tokom trajanja Arlemm-a svi naši smeštajni kapaciteti puni, čak se i intenzivije radi na ponudi ostalih ugostiteljskih usluga. Najveći broj naših posetilaca tokom trajanja Arlemm-a su porodice sa decom, pa se deo naših turističko ugostiteljskih potencijala prilagođava upravo njihovim potrebama. Ove godine smo uz podršku Ministarstva trgovine i turizma postavili novi drveni mobilijar na plažama, igralištima, uradili prilaz Vodenoj pećini što će svakako doprineti kvalitetnijem boravku i turista, i samih Ariljaca na svim bitnim lokacijama na  kojima se inače odvija deo društvenog života u našem gradu- izjavila je Marija Aleksić.

Do svečanog otvaranja Arlemm-a 20. jula, organizatorima ostaje realizacija još dva gostovanja “Karavana umetnosti”: u Požegi i Ivanjici, a po rečima prvog čoveka “Muzikus-a”, Dragutina Mladenovića, za njih je upravo ovaj deo priprema najuzbudljiviji:

-Gostovanja “Karavana umetnosti” u gradovima Srbije, pored onog što želimo da pokažemo svima: da  je kultura srž u formiranju nacionalnog identiteta, nama pruža mogućnost da u svakom gradu nešto novo naučimo, da u razgovoru sa ljudima dođemo do neke nove ideje. Nama kao organizatorima je ovo, u stvari način, da uz pripreme za centralni događaj u samom Arilju, dođemo do informacija šta je sve to, što se tiče umetnosti, potrebno i na koji način da mi rešimo zadatak koji nam se tako postavlja. Upravo ovako mi već sad istražujemo i “bležimo” šta možemo da uradimo naredne godine, da bi naša misija bila što uspešnije ostvarena.

Program Arlemm-a za ovu godinu može se pronaći na zvaničnoj web prezentaciji manifestacije: http://arlemm.rs/program/.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.