Plus

Arilje: Predstavljanje knjige Ane Vranić Gajić „Priče ispod trešnje“

Posted: 5. juna 2019. u 20:00   /   by   /   comments (0)

Knjiga „Priče ispod trešnje“, autorke Ane Vranić Gajić biće predstavljena u Arilju u Sokolskom domu u subotu,8. juna,  sa početkom od 20 časova.

Delove ove knjige sa uživanjem, iskazanim u komentarima od kojih bi, opet mogla da se napravi jedna knjižica, čitali su brojni Ariljci na fejsbuku, ali i svi drugi ljubitelji lepe reči u svim onim krajevima do kojih dopire internet, i kojima je očito godila ljubav, toplina i i sve one lepe male stvari koje život na ovim prostorima čine jedinstvenim. „Ispovedna proza“ kako je politikolog mr Vesna Đukić označila kategoriju knjige  „Priče ispod trešnje“ za koju dalje dodaje da je „dragocena i kao svedočanstvo vremena i kao omaž svima koji se bore za dobro i za sobom ostavljaju jasan i svetao trag“, svoj čitalački put, počeće da krči sadržajem u dve tvrde korice, upravo u Arilju. Nakon toga, slede promocije Krupnju, u okviru u okviru Vidovdanskih susreta u organizaciji Udruženja Rađevaca u Beogradu, 14. juna, a dva dana kasnije i u Kući Đure Jakšić u Skadraliji, pa preko Loznice u Domu kulture „Vuk Karadžić“, 21. juna, dalje u svet.

Autentičnost koju je kao osobinu njene knjige istakla Slađana Radulović, dipl. ekonomista, takođe je i karakteristika autorkine ličnosti, pa je kroz biografiju otkrila kako se ta danas retka dragocenost stvara i neguje,uprkos svim okolnostima koje život nameće:

Rodila sam se u Dragačevu, u mojim Mirosaljcima na Moravici pokraj Arilja, u regionu užičkom, septembra jednog 1964.godine. Medju šljivama, malinama i livadama. Završila sam  Osnovnu školu u Latvici i usmerenu školu Kultura i javno informisanje u Požegi, tada Užičkoj. Turizam me posle obuzeo, pa upisah i diplomirah na Odseku za turizam na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Dugi niz godina u turizmu sa ljubavlju radih, u jednom velikom državnom preduzeću. Sada organizujem putovanja za dušu  po lepoj Srbiji. Pisanje je moja strast i moj lek. Pišem prozu i poeziju. Osim nagrada na literarnim konkursima u školi, nagradjen je jedan moj esej na konkursu Biblioteke grada Kostolca. Pre par godina sam dragovoljno bila recenzent za knjigu Povratak, autorice Suzane Antić, moje prijateljice iz Vranja. Osim radova iz struke, moj  dar za pisanje je doprineo da se nadjem u žiriju Vidovdanskih susreta, u organizaciji Udruženja Radjevaca u Beogradu. Takodje, jedna moja pesma je ugledala svetlost dana u Zborniku 2018.Zavičajnog društva Ariljaca u Beogradu. Ovo je moja prva knjiga, nastala od mojih dnevnih postova na društvenoj mreži. Nateraše me  prijatelji i ljudi dobre volje, ljubitelji života, divota i sećanja. Srećno sam udata i ponosna majka dva odrasla deteta. Živim u Beogradu.

Knjiga “Priče ispod trešnje” izašla je u izdanju Slovopres-a , a promociju u Arilju organizuje Biblioteka Arilje.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.