Umetnost, Vesti

Anđela Špijunović osvojila I mesto na takmičenju u besedništvu

Posted: 20. maja 2016. u 15:20   /   by   /   comments (0)

U četvrtak 19. maja  u OŠ „Aleksa Dejović“  povodom rođenja pesnikinje Desanke Maksimović  održano je 2. takmičenje u besedništvu na temu „U vrtu svome zasadiću proleće“. Cilj ovog takmičenja je da da se u ovim vremenima užurbane tehnologije skrene pažnja  na zdravije odrastanje u prirodi, neposrednije druženje i spontaniji život.

Jelena Marić

Jelena Marić

Pre nego što je takmičenje počelo prošlogodišnji pobednik u besedništvu Jelena Marić obratila se svim prisutnima:

—Izuzetna mi je čast i zadovoljstvošto sam sa vama večeras i želim vam da još dugo trajete. Poštovane mlade kolege želim vam da večeras budete kreativni i maštoviti, a vas publiko molim da ih podržimo jednim apaluzom jer im je podrška u ovim trenutcima neophodna.–

Sara Vučković i Ksenija Šupić

Sara Vučković i Ksenija Šupić

Ksenija Šupić i Sara Vučković  pozdravile su sve prisutne i istakle da je besedništvo uvek ostalo usamljeno među umetnostima:
—Nepravedno je skrajnuto od raskoši ostalih disciplina, a zapravo je polifona moć koja sintetiše i  sistematiše sve efekte i izraze od svake umetnosti. Besednička reč je univerzalna. Stoga svaki govornik bez obzira na to što umetnost  kojom se on bavi nije osobena, nosi sa sobom dar i uz njega svoj glavni instrument-reč.

Desanka je u svojim delima slavila lepotu prirode i njene tajne, a osnovni motiv njenog stvaralaštva je radost odrastanja i života. Desankina poezija je lična, topla, neprolazna istina doneta među nas harmonijom čistog zvuka.Druženje sa prirodom u njenim pesmama označava aspekt upoznavanja i slavljenja prirode i njene lepote, njenih tajni. Prvu pesmu sa nazivom „Bulka“ pesnikinja je napisala sa 16. godina. To je vreme kada se budi misao, kada se srce budi.  Baš kao i ovogodišnja tema besedničke večeri, čiji je naziv zapravo stih Desankine pesme, govorio jednom buđenju, buđenju mladog bića i nemira u njemu, buđenju proleća kao aluzije na jedno raspoloženje,  na manifest ljubavi koja ubija.–

Na takmičenju u besedništvu učestvovale su dve grupe, osnovnoškolski uzrast 7. i 8. razred : Petar Mojsilović,  Anđela Špijunović,  Katarina Marić,svi iz OŠ   “Aleksa Dejović“,  kao i   Mina Stokić, Ivana Petronijević i Lidija Obrenović iz OŠ „Dušan Jerković“ . Od srednješkolaca učešće je uzela Verica Radojčić iz TŠ „Radoje Ljubičić“.

Milica Rosić, Branko Nikolić i Branka Selaković

Takmičenje u besedništvu ocenjivao je žiri u sastavu: Branko Nikolić (predsednik žirija) profesor srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi u  Užicu, Milica Rosić, master profesor srpskog jezikai književnosti,bibliotekar u Narodnoj biblioteci u Užicu i  Branka Selaković, diplomirani filozof, književnik i  novinar RTV Beograd.

Vera Rajaković

Vera Rajaković

Vera Rajaković pesnikinja i nastavnica srpskog jezika i književnosti je naglasila da ovakva tema treba da doprinese buđenju zdravih razmišljanja  i dobrog ponašanja koje život čine smisaono vrednim:

—Za sve nas, a naročito za učenike važno je da se držimo zdravih razmišljanja, jednostavnog i praktičnog načina življenja kako bi pravim merama izgradili sebe. Ovo je druga godina takmičenja u besedništvu u našoj školi, ali biće ovo tradicionalno takmičenje, izvor dobrog i tačnog razmišljanja.–

Lidija Obrenović

Predsednik žirija Branko Nikolić pre nego što je saopštio je odluku  žirija zahvalio se domaćinima u ime žirija za čast koji su im ukazali:

—Čuli smo nekoliko veoma  lepih beseda  i razmišljanja na temu sreće, detinjstva i odrastanja, sve to sakriveno u Desankinom stihu, „U vrtu svog detinjstva zasadiću proleće“. U kategoriji osnovnih škola treće mesto osvojila je Lidija Obrenović. Njeno izlaganje bilo je vedro, sugestivno i lično.

Katarina Marić

Katarina Marić

Drugo mesto pripalo je Katarini Marić koja nam je nastupila sa interesantnom pričom koju je ispričala na veoma sugestivan način.  Po našem mišljenju prvo mesto zaslužila je Anđela Špijunović. Čestitam večerašnjim pobednicima  sa željom da se uključuju u ovakve manifestacije koje su izuzetne što se tiče jezika. Takođe   i  čuvaju divni jezik koji se u našem kraju još uvek održava, ali se polako i gubi jer je institucija lektora u medijima zaboravljena. Nije sramota  govoriti onako kako su govorili i naši preci, kako se  u Zapadnoj Srbiji čuje naš divni  istočnohercegovački dijalekat. Poštujte ga i  negujte ga.

Verica Radojčić

Pošto smo imali samo jednog takmičara u kategoriji  srednjih škola Verica Radojčić  je osvojila prvo mesto i pokazala svoj dar za besedništvo kao što je radila i prethodne godine ovde i na drugim manifestacijama drugog tipa. Čestitamo i ostalim učesnicima u programu. Nažalost nismo svima mogli da podelimo nagrade jer su odlučivale nijanse.–