Društvo, Vesti

Američka humanitarna misija i Udruženje ratnih veterana Srbije za decu Požege

Posted: 9. januara 2016. u 20:53   /   by   /   comments (0)

Udruženje ratnih veterana Srbije podelilo je novogodišnje paketiće deci ratnih veterana Opštine Požega, deci iz Udruženja Roma i Udruženja osoba sa invaliditetom i deci izbeglica zadnjih ratova u Požegi 9. januara. Pre dolaska u Požegu na malu prazničnu svečanost, Udruženje ratnih veterana zajedno sa donatorima iz SAD, Džejmsom i Deborom McAlpin, misionarima humanitarne pomoći ispred LD St. Charities, obišlo je mnogočlanu porodicu Čakarević iz Mirosaljaca koji su takođe dobili prigodne novogodišnje poklone a i Žanu Rajković iz Arilja.100

Dragan Nikitović, predsednik Udruženja ratnih veterana Opštine Požega, pozdravio je prisutne kao i goste iz Beograda, Mila Miloševića- predsednika Udruženja ratnih veterana Srbije i ukazao poštovanje posetom  gostiju  iz Amerike. Istakavši zadovoljstvo brojem okupljenih veterana, dece i omladine osoba sa invaliditetom, Roma i izbeglica, Nikitović je naglasio da okupljeni predstavljaju četiri kategorije građana koje se bore i zalažu za kvalitetniji život i ostvarivanje svojih prava u okviru zajednice. Istakavši  i da je njihovo integrisano delovanje mnogo delotvornije nego pojedinačno zalaganje, izrazio je  nadu da će buduće delovanje  na poboljšanju položalja ovih kategorija stanoviništva ići pravcem koordiniranih aktivnosti.
Prisutne je pozdravio i požele srećne praznike i Mile Milošević, predsednik Udruženja ratnih veterana Srbije.
155Džems McAlpin iz LDSC,  kao glavni povod boravka u Požegi naveo je ljubav prema deci:
-Nas dvoje imamo devetoro dece i 34 unuka. U tom smislu, kad bi svih naših trideset četvoro unuka došlo ovde trebalo bi jako puno novca, te smo onda  mi zajedno s ovom decom za praznike. Mi hoćemo da pokažemo tu liniju jednakosti među ljudima . Imamo kamp dve godine i radimo s nemoćnim i ugroženim  i u mogućnosti smo da ljude učinimo bogatijima, prvenstveno  za sposobnost da pomognu drugima. Za nas je privilegija pomagati deci u svetu, učinit ih bližim dobroti koja se deli ne samo poklonima nego i međusobnim odnosima.
S vremena na vreme obelodani se u javnosti umešanost SAD u zadnji rat na prostoru Jugoslavije, a ovde smo u organizaciji Uduženja ratnih veterana ,  pa me interesuje Vaš stav po tom pitanju?129
-Kad bi Vlade u obe zemlje ostavile ljude da nađu put, onda bi ovo bio mnogo sretniji svet. Ljudi u Americi vole Srbe, siguran sam da i Srbi vole Amerikance, ali da narodi u obe zemlje imaju moć kao njihove Vlade ne bi sigurno bilo razdora. Srbi su sjajan narod isto kao i Amerikanci . Ne volim da zalazim u politiku je niko nije savršen osim Boga koji je iznad svih nas. Ali, On ima nas koji treba da budemo kao On i velika stvar je da naučimo da se međusobno volimo: bez razmirica, ljutnji, ratova već  kroz međusobna ljubav i pažnju . Naša socijalna misija ispred Crkve Isusa Hrista, nije samo da podelimo poklone. Jer, ako gladnom čoveku date ribu, on će i sutra biti gladan, ali dati gladnom čoveku date udicu i naučiti ga pecanju on će sam snabdeti svoju porodicu za mnogo narednih dana. To je ono što mi želimo da radimo: da ljudima pokažemo način da život postane bolji i srećniji i da svet bude dobro mesto za život.

M.N.