Umetnost, Vesti

„Akvizicije u 2014. godini“ predstavlja deo kolekcije Gradske galerije Požega

Posted: 23. januara 2016. u 03:00   /   by   /   comments (0)

Izložba „Akivizicije u 2014. godini“ otovorena u Gradskoj galeriji Požega 22. janura prva je ovogodišnja izložba iz programa Kulturnog centra Požega u 2016. godini na kojoj su predstavljeni radovi iz kolekcije nastale na osnovu otkupa po osnovu konkursa Ministarstva za kulturu i informisanje u 2014. Događaji vezani za rad Kulturnog centra Požega protekla dva meseca inicirani novim političkim trendovima onemogućili su rad ove institucije od 1. januara 2016. neusvajanjem programa rada od strane osnivača- Opštine Požega još uvek su aktuelni budući da program još uvek nije zvanično usvojen, pa je do konačnog ishoda, odlučeno da se publici ponudi izložba radova iz kolekcije Galerije.
231-Od osnivanja 1999. godine Galerija formira svoju kolekciju, polako i skromno, uglavnom poklonima samih umetnika jer sredstava za otkup nije bilo. Kako je Ministarstvo kulture nakon 13 godina raspisalo konkurs za otkup umetničkih dela za ustanove kulture, Galerija je na tom konkursu dobila sredstva da otkupi umetnička dela sedam autra. Večeras predstavljamo deo tog otkupa odnosno radove šest autora : Aleksandra Dimitrijevića, Darka Babića, Uroša Pavlovića, Milovana Destil Markovića, Ljiljane Šunjevarić i Uroša Pajića. U tom otkupu imamo još i skultpuru za javni prostor pokojnog profesora FPU Miluna Vidića poreklom iz sela Roge čija je retrospektivna izložba održana takođe u ovoj galeriji. U otkupu 2104. konkurisali smo za dela umetnika iz Požege ali i iz Užica: Aleksandra Dimitrijevića i Ljiljane Šunjevarić , koji su proteklih godina imali svoje samostalne izložbe u našoj galeriji. Na taj način želeli smo da podstaknemo lokalnu likovnu scenu, da pomognemo i promovišemo savremeno vizuelno stvaralaštvo u našem kraju. Pozitivnim odgovorom na projekat Gradske galerije na konkursu za otkup umetničkih dela Ministarstvo kulture je dalo saglasnost na ocenu da su to umetnička dela koja prevazilaze lokalni okvir i koja zavređuju da postanu deo zbirke jedne ustanove kulture- istakla je na otvaranju direktor Kulturnog centra Požega, Slađana Petrović Varagić i naglasila da zbika ove institucije trenutno broji 60 umetničkih dela.
221-U 2016.godini naša zbirka biće obogaćena sa umeničkim delima jedanaest autora nakon što smo decembra 2015.dobili pozitivan odgovor na konkursu Ministarstva kulture za otkup umetničkih dela u ovoj godini u iznosu od 2 430 000 dinara. U ovogodišnjem otkupu su i tri lokalna autora: Vojislav Nedeljković, Slobodanka Milošević i Aleksandra Gordić što ujedno predstavlja novi podsticaj i novo priznanje za požešku likovnu scenu-dodala je Slađana Petrović Varagić.
Izložba „Akvizicije u 2014.godini“ u Gradskoj galeriji Požega biće otvorena narednih mesec dana.

M.Nikolić