Muzika

Akustična rok nostalgija : Koncert The Highlanders u GKC-u

Posted: 26. avgusta 2017. u 12:34   /   by   /   comments (0)

Užički bend The Highlanders, po muzičkom opredeljenju kratko definisan kao rok bend, priredio je publici u četvrtak 24. avgusta u GKC-u unplugged svirku. Nešto drugačiji repertoar, u odnosu na onaj koji karakteriše The Highlanders, i melodije koje su prilagođene akustičnoj svirci, pružile su prisutnima u uživanje u klubskoj atmosferi, kroz pesme koje su vodile kroz rok antologiju i do 50 godina unazad. Najavljeni gost večeri, Mihael Fafa Stojanović, gitarista grupe Free Spirits iz Kragujevca, otkazao je nastup zbog neplaniranih poslovnih obaveza, ali na zadovoljstvo publike, na žalost u samo jednoj melodiji, nastupila je petnaestogodišnja gitaristkinja Inga, ćerka osnivača i frontmena grupe The Highlanders, Miloša „Shommy Boy“ Milojevića.

Pored Miloša Milojevića, pevača i gitariste, koji zahvaljujući sviranju usne harmonike daje poseban pečat na koncertima, članovi benda su i Ignjat „Iggy“ Milićević – klavijature, bas klavijatura i vokal, Mirko „Mr. Cream“ Kremić – gitara i vokal i Dragoljub „Matt“ Zumberović – bubnjevi. Koncert je trajao oko 3 sata uz samo jednu kratku pauzu, a pažnja publike nije popustila ni jednog trenutka. Prvi deo su obeležile melodije adekvatnog akustično-baladskog ritma,obojene emocijama, od kojih su neke već odavno i bezrazložno zaboravljene, ali su izmamile osmehe iznenađenja kod starije publike i rok  nostalgičara. Ni kod onih nešto mlađih, reakcija nije izostala: ako nisu prepoznali pesmu, aplauzom su nagradili kvalitetnu i uvežbanu svirku.

Početak koncerta je obeležen solo nastupom Miloša Milojevića i pesmom sa Vudstoka, Freedom – Richie Havens, dok je bend svirku u punom sastavu počeo pesmom Coming into L.A. – Arlo Guthrie, takođe sa Vudstoka. Zatim su se ređale melodije poput Phantasmagoria in two – Tim Buckley, I shall be released – Bob Dylan, Long time gone – Crosby, Stills and Nash,Old man – Neil Young, Down by the river – Neil Young , Mary Jane’s  last dance – Tom Petty, Light my fire – Jose Feliciano, White bird – It’s beautiful day, Everybody talkin’ – Fred Neil, Have you ever seen the rain? – Creedence clearwater revival, The weight – The Band, Let it be – The Beatles. Pesmu Knocking on the Heavens door – Bob Dylan,obeležio je premijeran nastup Inge Milojević.

Drugi deo koncerta je najavio prepoznatljiv i energičan nastup The Highlanders benda već sa pesmom Fly like a eagle – Steve Miller. Nastavljeno je u istom stilu sa  Call me the breeze – J.J. Cale Help me – Sonny boy Williamsson ,Whipping post – Gregg Allman band, All along the watchtower – Bob Dylan, While my guitar gently wheeps – The Beatles Hurdy, Gurdy Man – Donovan, Almost cut my hair – Crosby, Stills, Nash & Young, Helpless – Crosby, Stills, Nash & Young , Imagine – John Lennon,dok je Let the sunshine in – Hair, ostavljena za sam kraj kao svojevrsna poruka benda. Time je, neskriveno zadovoljstvo publike, ne prvi put u toku koncerta, dovedeno do nivoa horskog pevanja.

Nakon završetka nastupa, član grupe Ignjat „Iggy“ Milićević, izneo je svoje utiske o koncertu:

—Večeras je užička publika imala priliku da čuje The Highlanders u jednom nestandardnom aranžmanu, akustična varijanta sa novim kompozicijama koje odgovaraju muzičkom pravcu kojim se bavimo. Repertoar stilom nije bio drugačiji od onog koji inače sviramo, samo je urađen u drugačijem izvođenju, odnosno unplugg varijanti, na naše zadovoljstvo i zadovoljstvo publike.

Obzirom da je bend svirao veliki broj  pesama koje ne svira na standardnim nastupima, na pitanje zbog čega je odabran upravo ovakav repertoar i da li su u planu nove akustične svirke, Miloš  „Shommy Boy“  Milojević je objasnio:

— To je naša muzika, muzika koja ne pravi kompromise i koja „radi“ na najbitnijim stvarima na svetu:ljubav, mir i ljubaznost. Večerašnji repertoar je sadržao pesme koje se inače retko izvode, pri tome ne mislim samo na The Highlanders, već uopšte. Pored toga i pesme koje su na našem standardnom repertoaru, odsvirali smo u drugačijim aranžmanima. Čini mi se da su energija i emocija na ovom koncertu bile za nijansu zastupljenije nego na uobičajenim svirkama, što dozvoljava sam zvuk i bliskost sa publikom u večerašnjem ambijentu. Planiramo da naredni nastup, rođendanski u novembru, bude mešavina klasičnog nastupa i akustične svirke, što inače odavno želimo da uradimo.  Ovo večeras nam je bila premijera, mislim da su posetioci uživali isto kao i mi a sam prizor, atmosfera i reakcije  govore u prilog tome.

 

Mirjana Milićević