Društvo, Vesti

Agonija oko KC Požega dovela do reakcije Nacionalnog saveta za kulturu

Posted: 25. decembra 2015. u 16:19   /   by   /   comments (0)

Najnovija dešavanja na polju kulturne politike koja se tiču Opštine Požega tiču se ponovnog političkog pritiska, ovaj put, stiče se utisak, i pritiska uskog kruga ljudi okupljenih oko predsednika Opštine, gospodina Milana Božića na rad KC Požega.
Prebacivanje odgovornosti za pokušaj smene direktorke Slađane Petrović Varagić smenila je većinska  odluka odbornika da se program rada Kulturnog centra Požega ne usvoji, iako je budžet  koji prati program ove ustanove i  koji je direktorka prethodno podnela usvojen, u i ušao u budžetkske stavke opštine koje su usvojene na sednici Skupštine Opštine Požega .
Zadnja mogućnost za usvajanje programa KC ili izjašnjavanje oko  mogućih smernica ili sugestija za njegovu promenu, propuštene su zasedanjem Skupštine Opštine 24. decembra budući da na zasedanju o programu skoro da nije bilo reči.
Epilog propuštene mogućnosti za usvajanje programa KC Požega jeste da je ovoj ustanovi od 1.januara blokiran rad , budući da u kalendarsku godinu ulazi bez odobrenog programa.
DSC_0088Jedino logično tumačenje ovakvih postupaka od strane vlasti jeste da je uvažena reakcija  građana ali i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, strukovnih udruženja i asocijacija ali i medija  na nameru nove vlasti da se smeni direktorka KC , jer se  na zasedanju Skupštine Opštine Požega nije govorilo o smeni direktora.
Ono što je lokalna vlast prenebegnula u svojoj oceni dosadašnjih reakcija jeste da u njima nije bilo samo reči i o smeni direktorke, Slađane Petrović Varagić, već i nagoveštene promene kulturne politike u Opštini Požega. Očito da se radi o površnim čitanjima i peticije i dosadašnjih saopštenja ili prenebegavanju njihove suštine budući da se u svim dosadašnjim dokumentima i natpisima u javnosti govorilo upravo o tome.
Više puta ponavljane izjave predsednika Opštine, gospodina Božića, koje su svoje pomagače dobile i u uskom krugu saradnika, a  koji su se potrudili da Program rada KC Požega ne bude usvojen niti uzet u razmatranje, o novoj kulturnoj politici opštine koja bi se primakla amaterizmu, folkloru i domaćoj radinosti, očito su usled nestručnosti ocenjivača (ili s ciljanom političkom pozadinom),  dovele do toga da je ovoj renomiranoj ustanovi kulture u Srbiji onemogući dalji rad . Jedna od prvih izjava predsednika Božića koja se odnosila na primedbu o velikom broju gledalaca rijaliti programa, upravo ovakom namerama zaokreta u kulturnoj ponudi Opštine, čini da se  taj deo stanovništva, odnosno primalaca takvih medijskih sadržaja protiv kojih se i predsednik navodno pobunio upravo- osnaži i dobije na značaju. Naime, po istraživanjima skoro svih agencija, prosečan konuzment rijaliti programa je upravo onaj kome je namenjena „nova“ kulturna politika koju nagoveštava predsednik i njegove pristalice u Opštini Požega.
Povodom ove situacije,  Nacionalni savet za kulturu svojim saopštenjem od 25. decembra  oštro reaguje na dosadašnji sled događaja u Požegi.
11mReakciju Nacionalog saveta za kulturu prenosimo u celosti:

 

POŽEGA: GRADSKA GALERIJA/KULTURNI CENTAR
Nacionalni savet za kulturu sa zabrinutošću prati događaje u Kulturnom centru Požega izazvane kontinuiranim napadima novopostavljenog predsednika opštine na zakonito, konkursom, izabranu direktorku ove kuće Slađanu Petrović Varagić. Meta napada je pre svega Gradska galerija koja deluje u sastavu Kulturnog centra. Tokom poslednjih pet godina ta se galerija svojim kvalitetnim programima nametnula kao jedno od najvažnijih čvorišta vizuelne umetnosti u Srbiji, pre svega one mlađe.
Slađana Petrović Varagić je od početka svog angažmana na mestu direktorke KC Požega, unela ogromnu energiju radom i ličnim zalaganjem i doprinela uspešnoj promociji ove ustanove, dokazujući da i se i u manjim mestima može postaviti i voditi institucija čiji značaj daleko prevazilazi lokalne okvire. Optužbe u kojima je predsednik opštine Milan Božić povezao rad Galerije sa porastom gledanosti „rijeliti“ programa su naprosto smešne jer je upravo nestručno arbitriranje, populizam i pozivanje na ogoljenu političku silu doprinelo opštem srozavanju kulturnog nivoa i, posledično, približavanju javne scene onome što viđamo u „rijeliti“ emisijama.
Nacionalni savet za kulturu se pridružuje osudama ovog nasilja koje su izrekle stručne asocijacije i protivi se svakoj vrsti cenzure, makar i u najavi. Napad na Slađanu Petrović Varagić i instituciju koju vodi posebno je opasan jer može poslužiti kao primer političkog ugrožavanja autonomije gradske ustanove kulture i pogubnom pokušaju njenog partijskog svojatanja i u drugim sredinama.

M.Nikolić