Plus

Actopolis Mikro-rezidencija- Biblioteka Goethe Instituta: 16. jun

Posted: 14. juna 2016. u 08:37   /   by   /   comments (0)

Četvrtak, 16. jun od 20h
Biblioteka Goethe-Instituta, Knez Mihailova 50
ACTOPOLIS Mikro-rezidencija – Glikerija Statopulu, kustoskinja atinskog ACTOPOLISA

U okviru beogradskih mikro-rezidencija projekta ACTOPOLIS Glikerija Statopulu, polovina atinskog kustoskog tima Actopolisa, predstaviće kustoski koncept i aktuelizaciju projekta Actopolis u Atini. Predstavljanje je otvoreno za razgovor sa beogradskom publikom. Moderator razgovora – kustoskinja beogradskog ACTOPOLISA Mirjana Boba Stojadinović.


Za atinsko izdanje Actopolisa Privremena akademija umetnosti (PAT) organizovaće seriju „Performativnih predavanja” koja će pokušati da proizvedu kontrolni materijal oko diskursa regulacije, džentrifikacije i brendiranja gradova, koji su locirani u centru ili na periferiji evropskog restrukturisanja. Predavanja će se održati u institucionalnim i vaninstitucionalnim prostorima sa mešovitom publikom, uključujući poznate ličnosti i mlađe goste i ona će kulminirati u pluralističkoj izložbi na košarkaškom terenu. Kako može zemlja, grad, akademija da upotrebi ‘meku moć’ sa namerom da hegemonizuje diskurs oko sebe same i svega što ga okružuje? Putem predavanja, razgovora, diskusija, projekata, aparature i drugih sredstava pokušaće se da se prikupi i organizuje diskurs krize i stvaralaštva koji se proizvodi oko egzotične Atine, Atine koja trenutno prima hiljade imigranata i koja će biti domaćin sledećih Dokumenata.

Privremena akademija umetnosti (PAT) za profesionalno i amatersko obrazovanje je mobilna akademija umetnosti koja je u isto vreme umetnički projekat u eksperimentalnom obrazovanju koji nudi više umetničke studije u oblastima u kojima postoji interesovanje za alternativno, eksperimentalno i samoorganizovano obrazovanje primenjenih i likovnih umetnosti.

Više informacija o atinskom izdanju projekta ACTOPOLIS (*na engleskom): http://blog.goethe.de/actopolis/pages/soft-power_en.html

Glikerija Statopulu (Glykeria Stathopoulou) je kustoskinja i istraživačica na doktorskim studijama u Atini. Ona je studirala Likovnu umetnost i Istoriju i teoriju umetnosti u Velikoj Britaniji i S.A.D.

Njeno trenutno istraživanje je usredsređeno na etnografske metodologije i prakse ‘reenaktmenta’ (ponovnog izvođenja) u savremenoj umetnosti. Ona je bila član kustoskog tima Četvrtog atinskog bijenala AGORA 2013. godine i uređuje i piše tekstove za izložbene kataloge i časopise.

► Više informacija o beogradskom izdanju projekta ACTOPOLIS dostupno je na linkovima u nastavku.
Program ACTOPOLIS BELGRADE: https://issuu.com/bobaart/…/160510_actopolis_beograd_program
+ opis programa: https://issuu.com/…/docs/actopolis_beograd-programske_kartic
ACTOPOLIS stranica: www.actopolis.net
ACTOPOLIS Facebook stranica: https://www.facebook.com/actopolis

►►Projekat realizuje Goethe-Institut u saradnji sa kulturnom institucijom „Urbana umetnost Rur” (Urbane Künste Ruhr), a u njemu učestvuje šest gradova iz Jugoistočne Evrope: Atina, Beograd, Bukurešt, Ankara/Mardin, Sarajevo i Zagreb, kao i grad Oberhauzen iz Rurske oblasti u Nemačkoj.