Društvo, Vesti

9. oktobar 2015.- 686.rođendan Užica

Posted: 9. oktobra 2015. u 09:59   /   by   /   comments (0)

Današnji dan- 9.oktobar, obeležava se kao Dan grada Užica a vezivanje datuma sa obeležavanjem rođendana Užica je  u spomen na prvi pisani dokument u kome se pominje naziv grada od 1329. a koji se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku. U dokumentu pisanom na latinskom jeziku , kancelarijskom goticom kojom se u to vreme služila dubrovačka administracija navodi se:
„1329, indikta dvanaestog, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke sve do sledećeg Uskrsa“
U programu proslave Dana grada, danas u 18 časova, ovaj dokument u Istorijskom arhivu Užice otvoriće direktor Dubrovačkog arhiva Frane Čizmić. Istovremeno i u istom prostoru izložbu pod nazivom Užičani u vrhu vlasti 1915 -2015 otvoriće ministar pravde Nikola Selaković uz prisustvo visokih zvanica iz vrha državne i gradske vlasti i uglednih gostiju.
Od 19,30 u Narodnom pozorištu Užice biće održana svečana sednica Skupštine grada na kojoj će biti dodeljena priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama. Nagrade Grada dobiće:Gradsku povelju : preduzeće Impal Sevojno-Valjaonica aluminijuma , mr Slobodan Radović i Ivan Bosiljčić, plakete su poneli: istoričar Radivoje Papić, dr Goran Pušičić, Ženski centar Užice i Osnovna škola Stari grada a nagrade Grada koje podrazumevaju i novčani iznos od 70.000 dinara dobiće: dr Goran Savić- poručnik i student generacije VMA, Miloš Selaković, sudent Hemijskog fakulteta i osvajač srebrne medalje za hemiju na Olimpijadi u Azerbejdžanu, dr Ilija Misailović i Radenko Kostić, pisac Rodoslova trnavskih i karanskih familija.
Današnji dan biće obeležen i u Narodnom muzeju Užice gde se otvara izložba Kolekcija hotela Palisad od 13 časova a za prepodnevne časove planiran je karneval najmlađih sugrađana.

Prisustvo stranih delegacija i visokih zvanica iz državnog vrha u domenu privrednih aktivnosti  u sklopu proslave današnjeg  doprineće svečarskom karakteru 686. rođendana grada Užica .

M.N.