Plus

39. „Čobanski dani“ u Kosjeriću: akcenat na izvornom stvaralaštvu

Posted: 6. jula 2019. u 17:57   /   by   /   comments (0)

Tradicionalna turističko – kulturna manifestacija „Čobanski dani“ biće održana po 39. put u opštini Kosjerić od 12. do 14. jula 2019. godine.

Za portal Pasaž: Aleksa Pavlović

Od prvih održanih „Čobanskih dana“ 1980. godine na brdu Grad pa do danas, kada se održavaju u centru varošice, sigurno je da je ova turističko kulturna manifestacija postala jedno od identitetskog obležja Kosjerića. Ove godine, 39. ti po redu „Čobanski dani“ biće održani od 12. do 14.jula a ono što ih karakteriše jeste dominacija izvornog stvaralaštva u svim oblicima pa će najveći deo manifestacije zauzeti upravo različiti vidovi predstavljanja srpske tradicije.  Tokom tri dana, na više lokacija u Koseriću održaće se izložbe, predavanja, takmičenja u tradicionalnim čobanskim igrama, kulinarstvu, smotre foklora i pevačkih grupa, a i ove godine biraće se najlepša čobanica i čobanski par.

Biblioteka „Sreten Marić“ iz Kosjerića koja jednim delom svoje aktivnosti predstavlja jednu vrstu Zavičajnog muzeja u malom, organizuje izložbu ručnih radova „Vredne ruke“ u petak, 12. jula od 16 časova i ovim zvanično i počinje niz dešavanja tokom „Čobanskih dana“. Pored izvornog narodnog stvaralaštva, kao i pratećeg programa u okviru kojeg će se održati Memorijalni turnir u šahu „Milan Jovčić“ u školi u Sečoj Reci, na popularnoj Livadici biće organizovana izložba pčelarskih proizvoda i opreme za pčelarsto, izložba poljoprivredne mehanizacije, a biće postavljeni i štandovi domaće radinosti odakle će posetioci moći da ponesu i po neki suvenir za uspomenu.

Vredno je istaći da će pored zabavne, ova manifestacija imati i eduktivnu notu, pa je u organizaciji Biblioteke „Sreten Marić“za subotu, 13. jul, u saradnji sa Gografskim institutom „Jovan Cvijić“, Srpske akademije nauka i umetnosti planirano predaanje na temu „Tradicionalne sportske igre kao element turističke ponude“, a u nedelju14. jula u organizaciji TO Kosjerić biće održana prezentacija domaćina u seoskom turizmu.

Pored ovih programa čija je suština narodno stvaralaštvo, u večernjim satima biće održani i koncerti Amadeus benda, 12. jula, dok će sutradan na centalnoj pozornici nastupiti  „Neverne bebe“.

Organizator manifestacije je TO Kosjerić, a pokrovitelj je Opština Kosjerić. Podršku „Čobanskim danima“ pružila je i privreda, brojni sponzori iz Kosjerića i okoline.

Sve dodatne informacije o manifestaciji možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici Turističke organizacije opštine Kosjerić,  ili na sajtu http://www.cobanskidani.rs


Foto: Turistička organizacija opštine Kosjerić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.