Društvo, Vesti

„365 Dana sa hendikepom“ na Instagramu

Posted: 13. januara 2016. u 21:06   /   by   /   comments (0)

Na društvenoj mreži Instagram pokrenut je projekat „365 Dana sa hendikepom” čiji je cilj da prikaže život osoba sa hendikepom, odnosno koliko on nije ali i jeste različit od života osoba bez hendikepa.
„365 Days with Disability” je projekat koji želi da „uhvati” živote osoba sa hendikepom, a počeo je 1. januara. Namenjen osobama koje imaju neki oblik hendikepa ili su saradnici i partneri organizacija osoba sa hendikepom. Učestvovati je sasvim jednostavno – samo „dodajte” novu fotografiju na svoj Instagram profil sa heš tagom #365dayswithdisability. Sve fotografije sa ovim heš tagom, automaski će biti dodate u projekat.
Ako se pitate šta je svrha jednostavnog postavljanja fotografija na Instagram i kakva priča stoji iza toga, odgovor je jednostavan – podeliti deliće života sa hendikepom sa ljudima sa i bez hendikepa i međusobno ih povezati.
Najvažniji cilj projekta je da pokažemo jedni drugima, ali i celom svetu kako zapravo hendikep izgleda.
Život osobe sa hendikepom ne razlikuje se mnogo od života osobe koja ga nema, ali hendikep ipak čini da je iskustvo sveta oko nas na neki način „posebno”.
Na fotografijama može biti šta god želite, od vaše omiljene torte koju upravo probate, izlaska sa prijateljima, knjige koju trenutno čitate, do selfija, ali i nečega što referiše direktno na hendikep. Tako će biti dostignuta poenta samog projekta – pokazivanje da je život osoba sa hendikepom „normalan”, odnosno da se ni po čemu ne izdvaja od života osoba bez hendikepa, da svi delimo iste male, značajne trenutke, ali da sa druge strane postoje neke stvari koje samo iskustvo hendikepa može da donese. Projekat želi da prikaže lepotu različitosti, kao i lepotu svakodnevnih trenutaka koje delimo na Instagramu, bez obzira na to imamo li hendikep ili ne.
Preporučljivo je da fotografija ima neki opis, pored heš taga koji je obavezan kako bi sve fotografije vezane za ovu temu mogle da se pronađu na jednom mestu. Takođe možete potpisati fotografije ukoliko želite. Fotografije će biti postavljane na sajtu  twothirdsoftheplanet.com kao i na Fejsbuk stranici, i naravno, na Instagram nalogu 365dayswithdisability.

Lana Nikolić

Tekst je objavljen i na portalu:http://casopisinterfon.org/2016/01/12/365-dana-sa-hendikepom-na-instagramu/