Sport

Zlatna kaciga ali i obilje državnih titula za užičke autosportiste

Posted: 24. januara 2018. u 11:54   /   by   /   comments (0)

Zlatom ispisana tradicija užičkog autosporta nastavlja se iz generacije u generaciju pa je tako i aktuelna trkačka ekipa naših takmičara bila najuočljivija na upravo završenoj svečanoj dodeli priznanja za proteklu, sezonu 2017., a među državnim šampionima blistala je Zlatna kaciga Slobodana Bobana  Jakovljevića kao kruna trogodišnje dominacije u disciplini Autoslalom. Jakovljević je tri sezone uzastopno neprikosnoven u ovoj autosportskoj disciplini, a Zlatna kaciga koju je dobio na svečanosti organizovanoj od strane Sportskog i autokarting saveza Srbije i AMSS, u utorak 23. januara u hotelu Metropol palas u Beogradu,  bila je samo kruna na niz državnih titula u sezonama 2015., 2106., 2017.  Pored Bobanove Zlatne kacige i priznanja za ovogodišnje osvajanje državnog šampionata u disciplini Autoslalom, u Užice stižu i dve vicešampionske titule i to u pojedinačnoj konkurenciji , a nosilac priznanja je Dejan Pejić, i u klupskoj: ASK Užice rally team-u. U diciplini Reli, na ovoj dodeli uručeno je priznanje i Tomu Nikitoviću za osvojeno drugo mesto u klasi II. Niz priznanja za Užičane nije se završio samo na predstavnicima domaćih klubova, pa su se , na ponos sugrađana, među dobitnicima našli i ostali naši vozači koji su sezonu završili u klubovima u Beogradu i Čačku: Luka Kotorčević i Dučić Aleksandar. Luka je u sezoni 2017. ostvario Prvo mesto u reliju u klasi II, Treće mesto u Generalnom plasmanu i Drugo mesto u brdskim trkama u klasi III, a Dučić –Prvo mesto u klasi IV u disciplini Reli.

Suvozači iz Užica takođe su u samom državnom vrhu pa je Dejan Golić, suvozač Aleksandra Dučića nosilac priznanja za najboljeg suvozača u Generalnom plasmanu, i u u klasi IV, a Dejan Pejić , suvozač  Luke Kotorčevića, osvojio je Treće mesto u Generalnom, i Prvo mesto u klasi II .

Na svečanoj dodeli priznanja, uz obraćanje predsednika AMSS, Mirka Butulije i predsednika SAKSS-a , Staniše Lazarca, okupljenim takmičarima, funkcionerima i uvaženim gostima iz zemlje i inostranstva,putem video linka obratio se i Žan Tod, predsednik Svetske automobilske federacije (FIA) koji je izarazio zadovoljstvo postignutim u Srbiji u domenu autosporta, ističući i „sve značajniju ulogu Srbije u mnogim komisijama Svetske automobilske federacije“. Svečanosti je prisustvovao i predsednik Svetske moto federacije za Evropu dr Volfgang Srb, a srpski državni vrh predstavljao je ministar Aleksandar Vulin.

Pored nagrađenih, greh bi bio ne pomenuti i ostale vozače iz Užica koji su tokom protekle sezone prikazali zavidan potencijal našeg grada u najtrofejnijem užičkom sportu u istoriji: Nenada Milanovića, Željka Starčevića, Dušana Đokovića, Miloja Đokovića, Ivana Pečeničića u disciplini Autoslalom, ali i: Nenada Mirkovića, Dejana Krčevinca, Miloša Marjanovića u disciplini Reli.

Grad Užice će u narednom periodu upriličiti Svečani prijem za sve nagrađene užičke vozače, bez obzira na klupsku pripadnost, te na taj način, u ime svih Užičana odati priznanje zaslužnim sportistima koji svakim svojim nastupom  i svakom pobedom na stazama širom Srbije i dalje zlatnim slovima  beleže nastavak istorije užičkog autosporta.

M. Nikolić/ foto:SAKSS, PR