Umetnost

Zlatibor spreman za 10. Letnji ulični erski kabare

Posted: 30. jula 2017. u 23:39   /   by   /   comments (0)

Dvodnevna zabavno turistička manifestacija „Letnji ulični erski kabare“ , ove godine deseti po redu, održaće se 4. i 5. avgusta, ispred biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini i na Kraljevom trgu na Zlatiboru. Organizator  manifestacije je biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ u saradnji sa Turističkom organizacijom Zlatibora i pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina. U sklopu erskog kabarea, biće izabran „najubojitiji „ aforizam, a po osnovu konkursa koji su pre devet godina ustanovili direktorka čajetinske biblioteke , istoričar Snežana Đenić i počivši užički aforističar Rade Jovanović.

Za ovogodišnji erski kabare na otvorenom ponovo su spremi ulični svirači, klovnovi, maškare, skečevi koje će izvoditi glumci Narodnog pozorišta Užice,ali i film „Smešna strana Zlatibora“, a nastupiće  i Kristina i Vladan Savić sa kabareom „Brak u stvari ljubav“. U muzičkom delu programa nastupiće Big Bend iz Zrenjanina.  Program  obe večeri, i na platou ispred čajetinske biblioteke, 4. avgusta , i na Kraljevom trgu na Zlatiboru, 5. avgusta počinje od 20 časova.

Za prethodnih devet godina, u sklopu „Letnjeg uličnog erskog kabarea“  nastupali  su Goran Sultanović sa svojim kabareom, Gorica Popović, Milenko Pavlov, Vesna Pećanac, Suzana Petričević, Jelena Čvorović i pozorišta iz Niša, Lazarevca, Beograda.., a tu su i amaterska grupa glumaca iz Čajetine kao i glumci Narodnog pozorišta Užice koji na scenu postavljaju priče koje u toku godine prikupi i obradi tim čajetinske biblioteke.

Značaj erskog humora kao kulturnog indetiteta srpskog naroda, prepoznat je od strane Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, tako da je 18. juna 2012. upisan u Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, na predlog Opštine Čajetina i biblioteke „Ljubiša R. Đenić“,

M. Nikolić