Umetnost

„Zelena priča Narodne biblioteke Užice“ među pet najboljih u svetu

Posted: 29. jula 2017. u 07:14   /   by   /   comments (0)

Projekat „Zelena priča Narodne biblioteke Užice” našao se u najužem izboru za ovogodišnju nagradu „Zelena biblioteka” (IFLA Green Library Award). Za nagradu je bilo prijavljeno 35 projekata iz celog sveta. Pored užičke, u nominaciji za nagradu bile su još četiri biblioteke ( Kina, Kenija, Hong Kong, Ukrajina), a ovogodišnji dobitnik nagrade je Gradska biblioteka Bad Oldesloe iz Nemačke. Nagrađeni projekat kao i projekti koji su bili  u užem izboru, publikovani su na web stranama IFLE kao primeri dobre prakse.  Nagrada za „Zelenu biblioteku” osnovana je 2016. godine sa ciljem  da  podrži i promoviše posvećenost biblioteka održvosti životne sredine i stvaranje  svesti o društvenoj odgovornosti  i liderstvu biblioteka  u oblasti ekološog obrazovanja.

Autor „Zelene priče Narodne biblioteke Užice” je Ratka Vučković, bibliotekar Dečjeg odeljenja. Ona više od deceniju unazad inicira i realizuje raznovrsne edukativno – kreativne radionice za mlade od 6 do 14 godina . Najdužu tradiciju imaju radionice koje se bave temama iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i promovisanjem reciklaže koje traju već 13 godina. Taj kontinuitet uslovljen je  značajem same teme, ali i interesovanjem dece. Radionice su veoma  posećene, omiljene  kod dece jer se učesnici na njima bave i praktičnim radom: izradom rukotvorina od prirodnih materijala, stvaranjem novih predmeta od već postojećih , preoblikovanjem, dekoracijom, traženjem novih upotrebnih vrednosti postojećim predmetima, a kao kruna svog tog truda su izložbe njihovih radova, raznovrsne humanitarne akcije… Projekat „Zelena priča Narodne biblioteke Užice” satkan je  upravo detaljima sa tih radionica.

Projekat Narodne biblioteke Užice, kao i ostali nagrađeni projekti dostupni su na linku sajta IFLA Green Library Award: https://www.ifla.org/node/11523?og=479

M.Nikolić