Umetnost, Vesti

Zbirka priča Radovana Pavlovića „Iza ogledala“ predstavljena u GKC

Posted: 29. marta 2016. u 15:48   /   by   /   comments (0)

U ponedeljak 28. marta u punoj sali GKC  sa početkom u 19. časova predstavljeno je prvo literarno ostvarenje-zbirka priča „Iza ogledala“ Radovana Pavlovića.

Radovan Pavlović rođen je 1980. godine u Užicu.  Završio je Učiteljski fakuletet u Užicu, a u OŠ „Aleksa Dejović “  u Sevojnu  radi kao učitelj. Veran prosvetarskom pozivu uči decu da biti sanjar ne znači biti lutalica, već putnik koji lutajući stiže do uspeha, i još važnije, do unutrašnjeg zadovoljstva.

Vera D. Rajaković

Vera D. Rajaković

Vera D. Rajaković  pesnik i nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Aleksa Dejović“ pozdravila je sve prisutne i istakla je značaj motiva knjige kao i  da mladog autora treba podržati u pisanju:

—U Radovanovim pričama prisutni su motivi  strasti, slobode, traženja lepote sve zaodenuto  potrebom  traženja ljubavi koja čuva život od kvarenja. Radovan je samostalni stvaralac  a stil pisanja mu je najbliži poznatom piscu  Ivani Brlić Mažuranić. Ima svoju tipičnost u pisanju, a njegovo pisanje karakterišu neobični jezički sklopovi i nagli obrti jer misaono prelazi granice i dodiruje tajne, u onoj meri da napravi iskorak i da nam nepoznato predstavi kao pokretačku snagu za rasuđivanje. Svrha ovih priča jeste da rasuđujemo o sebi, svetu i životu što je cilj svakog pisca.─

Biljana Grujičić

Biljana Grujičić

Biljana Grujičić profesorka srpskog jezika i književnosti istakla je da je Radovan Pavlović mlad autor čije stvaralaštvo ukazuje na izuzetno  književno obrazovanje:

—Radovan obrađuje širok dijapazon tema od ljubavi, sveta detinjstva do tajnih skrovišta i skrivenih tajni, pripovedajući iz perspektive lutka ili žene.  Podseća na tradiciju pripovedča poput Čehova, pokazujći poznavanje, etnologije,  narodnog života i običaja i psihologije.  U njegovim pripovetkama prisutno je mešanje fikcije i stvarnosti zadirući u onostrano i prostor snova.  Po izboru i dijapazonu tema blizak je Veljku Petroviću a  njegovi  lirsk pasaž i metafore  ukazuju na vrsnog lirika među pripovedačima.–

Milijan Despotović

Milijan Despotović

Milijan Despotović  predsednik Udruženja književnika Srbije za Zlatibosrki okrug, pisac i aforističar pozdravio je sve goste u ime izdavača knjige   Izdavačka radionica „Svitak“ iz Požege  i rekao:

—Zbirka priča „Iza ogledala“ u svom otisku  prikazala je lica koja su provedena kroz određene spisateljske motive racionalnog saznanja i pripovedačkog osvešćenja mašte. Knjiga je dragocena, a njeno mesto na polici je ono gde je znatiželja  može brzo pronaći, ako ni zbog čega ono zbog kamijevskog osećanja koje je i ovaj pisac imao na umu, uvek i nikad predaleko, jer to je mesto gde će se pronaći pisci.–

Radovan Pavlović

Radovan Pavlović

Autor knjige Radovan Pavlović zahvalio se  svim prijateljima i gostima koj su došli kao i svim učenicima koji su ga  podržali i učinili da ovo veče bude posebno:

—U bukvalnom prevodu  knjiga „ Iza ogledala“ zapravo  je pogled sa one druge strane, a vodeći se sa Pekićevom maksimom da ogledalo nije tu da pokaže šta je ispred njega, već da pokaže ko se krije iza njega. Slobodno mogu reći da priče u sebi imaju psihologije, da komuniciraju sa fantastikom, ali u temelju postavljaju javu. Knjiga „Iza ogledala“  sadrži sedam poglavlja koju čine  životnim ciklusi,  i nastala je kao  rezultat rezultat ljubavi prema pisanoj reči, lepoti i kao želja da se prikaže zbilja zarobljena fantazmom.–

Ksenija Šupić i Sara Vučković

Voditeljke programa Ksenija Šupić i Sara Vučićević  istakle su da je autorovo polje delovanja pored likovnog  i spisateljskog može biti  i učionica, te da kao učitelj svoju likovnu snagu pruža nekome ko se najlepše raduje-deci. Kao učitelj u blizini je dečijeg sveta, pa otuda i utisak da Radovan zna sve što bi o deci trebalo da zna. Piše vešto, jasno i ubedljivo ulazeći u detalje kako bi različite situacije i likove potpunije i življe predstavio.

Katarina Marić i Aleksa Bugarinović

Likove iz  priče „Una + Igor“  koja je vrednovana na konkursu „Kako sam ubio ljubav“ i objavljene 2013. u Beogradu govorili su recitatori Katarina Marić i Aleksa Bugarinović učenici OŠ“ Aleksa Dejović“  nagovestivši motive  ove priče.

Sara Janković

Učenica Medicinske škole Sara Janković i Petar Mojsilović iz OŠ „Aleksa Dejović“ čitajući odlomke iz knjige „Iza ogledala“ dočarali su svet Radovanovih junaka uz sjajnu koreografiju i gitarsku pratnju.Sjajan program koji je pratio predstavljanje knjige ulepšala je i  Anđela Špijunović istaknuti recitator i učenik glume, koja je govorila odlomak iz priče „Stepenice za nenađene“. Promociju knjige ulepšala je i voklano-instrumentalna pratnja učenika OŠ“Aleksa Dejović“ uz gitarsku pratnju nastavnika muzičke kulture Srđana Perovića koji su izveli numere „Kaži zašto me ostavi“ i „Podmoskovske večeri“.

P.Marković