Umetnost

Zapažen nastup i nagrada Lutkarskoj sekciji OŠ „Petar Leković“ na festivalu u Bijeljini

Posted: 12. aprila 2019. u 12:13   /   by   /   comments (0)

Lukarska sekcija OŠ „Petar Leković“ iz Požege i ove godine je učestvovala na Festivalu lutkarstva i video prezentacija „Lutvid“ u Bijeljini i to sa predstavom „Grozni Gaša i vremeplov“, a Ivona Vujović , učenica IV 1 razreda. osvojila je treću nagradu za interpretaciju književnog lika i ulogu Hirovite Hane. Ova sekcija koja godinama radi u okviru škole predvođena Dušicom Dodić, nastavnicom srpskog jezika, redovni je učesnik Lutvid festa u Bijeljini i ni jednom do sada nisu se vratili kući bez neke od nagrada, ali je svakako bitnije da svojim nastupima odgovorno predstavlja svoju školu i svoj grad.

Cilj Lutvid festa jeste i promocija čitanja, knjige kao bitnog činioca odrastanja i odnosa prema životu i društvu i sticanje navika da,  od najranijeg detinjstva, knjiga postane bitan deo svakodnevnog života. Zbog toga se na ovom festivalu, čiji je domaćin bijeljinska biblioteka, kroz lutkarske predstave, trejlere na temu knjiga i slikovnica, plakate istih, čiji su autori učenici osnovnih škola, na današenjem vremenu prijemčiv način, među najmlađim generacijama stvara poseban odnos prema knjizi. Ove godine festival je prvi put održao i „Lutvidić“, program  za učenike predškolskog uzrasta na kome su prikazani trejleri za slikovnice koje je pripremilo čak 130 takmičara iz bijeljinskih vrtića, a organizovan je i defile u kome su predškolci predstavili ručno rađene lutke, i to preko 500 različitih likova.

Kada je u pitanju forma namenjena  književnoj komunkaciji sa najmlađima, bitno je istaći i da Požega među liderima u Srbiji po ovom pitanju i to kroz  održavanje Međunarodnog festivala slikovnica „Čigra“ u organizaciji Narodne biblioteke Požega.

Na Lutvid festu u Bijeljini učestvovalo je osam takmičarskih školskih ekipa iz pet gradova i tri države regiona.

M. Nikolić/ Foto: Privana arhiva

 

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.