Sport

„Vrhunski sportista nacionalnog ranga“ nije samo deklarativni naslov

Posted: 8. marta 2018. u 20:57   /   by   /   comments (0)

Jedan od sugrađana koji je u svetu nacionalnog i međunarodnog  sporta čini da Užice ima svoje svetlo mesto, strelac Borko Vasiljević nedavno je dobio kategoriju Vrhunski sportista nacionalnog ranga. U kategorizaciji Streljačko saveza za leteće mete, na osnovu postignutih rezulatata, ovu kategoriju, pored Borka dobilo je još dvoje takmičara: Dušan Nikolić i Nikolina Blagojević, dok je Pera Nedić  rangiran kao vrhunski sportista međunarodnog ranga.

Mladi Užički strelac koji je na listi Streljačkog saveza za leteće mete ubedljivo prvi u disciplini Trap u sezoni 2017. kaže da ova kategorizacija „ne znači samo deklarativni naslov za nekog sportistu, već je propisana od strane Ministarstva omladine i sporta i dobija se za postignute rezulatate na prethodnim takmičenjima“, čime ga svrstava u red profesionalaca koji su svojim radom zadužili ne samo grad nego i naciju.

Pored ponosa koji su Užičani osećali svaki put kada bi se javnost informisala o njegovim nacionalnim i međunarodnim uspesima, čestitki i izraza podrške,  koji imaju značenje samo u moralne podrške, Borko je sve ove godine unazad ostao uskraćen za ono što mu najviše nedostaje: uslove za trening. U Užicu. Ideja da se za ovog mladog i zaslužnog sportistu, kako i članove kluba Prvi partizan, a i ljubitelje i poklonike gađanja u leteće mete koji bi se sigurno omasovili, napravi strelište, do sada nije naišla na podršku u konkretnom smislu, no to ne znači da se klub obeshrabrio u ovom pogledu.  Borko kaže da za sada „ima vrhunsku opremu, ali zahvaljujući podršci roditelja , sponzora i „Prvog Partizana“, ali da mu je municija uvek nedostajuća stavka, pošto je troši u velikim količinama u toku treninga, a bez treninga, zna se- nema ni rezultata, a ni ovog ranga koji je zasluženo dobio.

Njegova, ali i klupska želja je da dobiju strelište da bi mogli da nastave u pravcu u kome je mladi Vasiljević trasirao sebi put,a posebno kad su u pitanju pripreme za predstojeća takmičenja. Ono što bi on voleo, kako kaže, je „ da ove godine ostvari uspeh kao i prethodne, kao i da ispuni kvotu za Olimpijske igre. Time bi Borko bio jedan od malobrojnih Užičana koji su imali prilike da sebe , svoj grad i svoju zemlju predstavlja na najvećem i najprestižnijem svetskom takmičenju.

Od planova za ovu godinu, pred Vasiljevićem su i učešća i rezultati na Evropskom prvenstu, Svetskom prvenstvu gde bi  bio u mogućnosti da proba da ispuni 3 kvote za Olimpijadu u Tokiju 2010. , Mediteranske igre, i naravno: nacionalni šampionat.

Streljački klub „Prvi partizan“ je ovogodišnjom raspodelom budžeta Grada dobio samo 100.000 dinara, što u odnosu na postignute rezultate, kao i potrebe za realne uspehe za koje već postoje dobre predispozicije čini jako malo, jasnije rečeno- smešnu cifru i ne služi niti na čast  ni Sportskog saveza Užica ni grada.

M. Nikolić