Umetnost

Viteštvo: obaveza prema generacijama koje stasavaju

Posted: 9. oktobra 2017. u 11:20   /   by   /   comments (0)

U organizaciji udruženja građana „Župa Lužnica“, a u okviru proslave Dana grada Užica, u Karanu je priređen Viteški sabor uz učešće četiri viteške družine iz Srbije. Viteške družine su krajem dan, u svečanom defileu prošli Glavnom ulicom u Užicu i na Trgu partizana demonstrirali svoje veštine i umeća.

Viteški sabor ispred Bele crkve karanske organizovan je drugi put, a za razliku od protekle godine kada je, u sklopu Gospojinskih dana, niza kulturnih događaja koje organizuje udruženje Župa Lužnica, ove godine je događaj uklopljen u proslavu Dana grada i obogaćen učešćem više viteških družina, kao i više sadržaja namenjenih najmlađim.

Predsednik udruženja Župa Lužnica, Predrag Milivojević rekao je ovom prilikom da „udruženje, u skladu sa svojim ciljevima, i svojom misijom nastoji da proširi saznanje stanovništva, kao i produbi svest građana o značaju očuvanja tradicije i moralnih vrednosti koje su suština našeg pravoslavnog bića“, i dodao:

-U tom smislu, gostovanje kao i predstavljanje aktivnosti viteških družina iz Srbije u našem kraju koji se može podičiti bogatom istorijom i duhovnošću što dokazuju i istorijski spomenici našeg kraja: od tvrđave Nikole Altomanovića u Užicu, do Bele crkve karanske i brojnih drugih, može da posluži samo kao pozitivan podsticaj da povratimo i učvrstimo poštovanje prema srpstvu i našem mestu u Evropi i svetu. Jedan od ciljeva našeg udruženja je očuvanje tradicije, a da pri tome, tradicijom ne smatramo samo ovu novovekovnu: zadnja dva veka posle oslobađanja od Turaka, već i onaj deo naše istorije i kulture koji seže dalje u prošlost. Povodom Velike Gospojine, tradicionalnim programom u porti Bele crkve u Karanu obeležili smo  osam vekova od nastanka srpske državnosti, odnosno od postanka kraljevine, a tom prilikom smo pomenuli i naše župane i velikane iz prednjemanjićke ere.  Viteški sabor nam je još jedna prilika da se podsetimo na sve naše slavne pretke: od kneza Lazara pa svih slavnih imena i ličnosti  koji su postavili temelje našoj državi i našoj nacionalnosti.

Istakavši i da je misija udruženja „širenje tradicionalnih vrednosti  među mladima“, Milivojević je izrazio zadovoljstvo što je među prisutnom publikom i veliki broj dece:

-Za najmlađe je ovaj događaj poseban praznik, i mogu slobodno reći i da će im biti i dragocena uspomena iz detinjstva. Znamo s kojom lakoćom se deca poistovećuju sa likovima, ili ljudima iz okruženja, a kroz igru, edukaciju koju će ovde imati sa vitezovima, sasvim je sigurno da će u dečijem shvatanju odnosa, pojmova i stvaranju slike o sebi i društvu, nešto od svega ovog ostati i trajno urezano. Zbog toga smatram da su ovakva druženja od izuzetnog značaja, ne samo za kolektivno sećanje, već i za stvaranje i moralno oblikovanje  budućeg društva.

Saglasan sa ovim tvrđenjem je i Nikola Vujičić član viteške družine Beli orlovi iz Beograda koji je rekao da se kod njih „decom, mladima i njihovom obukom bavi posebna sekcija“. Ova viteška družina postoji sedam godina, a broj članova varira: od 40 do 70,“ s tim da se uvek podmlađuje, budući da stariji odlaze, ili zbog posla, privatnih obaveza, ali podmladak s kojima radimo nastavlja njihovu misiju, te oni „iznose novi podmladak , i to tako ide, kao i u realnom životu kad mlađi koji „sazre“ preuzimaju na sebe obaveze starijih“- rekao je Nikola.

„Beli orlovi“ su, pored rada sa decom i mladima, orijentisani i na usavršavanje veština koje delom imaju i sportski karakter: streličarstvo, prikazne borbe, prave borbe: bohurt, za koju postoji i nacionalna liga, a ova beogradska viteška družina deo je i nacionalne selekcije u bohurt borbama. Pored toga, Beli orlovi imaju i LARP sekciju, prevedeno sa engleskog „live action roling play“, odnosno „živa igra uloga“, gde članovi, uz odgovarajuću rekvizitu izvode atraktivne i autentične perfomanse“, što je takođe veoma bitan deo misije viteških družina.

Đokić Svetlana, „viteška princeza“ iz udruženja „Sveti knez Lazar“ iz Kraljeva jedan je od  „princeza“ širom Srbije koje su se uključile i aktivno učestvuju u radu viteških družina. Po njenom mišljenju, „žene su i u viteštvu, kao i u svemu drugom imale važno mesto u životu društva“, a njihovi zadaci, shodno tradiciji su takođe veoma važni:

-Učestvujemo u svim angažovanjima unutar udruženja, od izrade autentičnog oružja, odeće, obuće, nakita, svih detalja koji su važni za izgled viteza, pa do svih drugih aktivnosti pa čak i onih sportskih i borbenih. Veliki deo nas bavi se streličarstvom, mada nas jedino finansijski momenat: skupa oprema, za recimo- mačevanje, ograničava, ali ne i zabranjuje,učešće i u drugim prikazima viteških veština.

Svetlana kaže i da „biti deo viteške družine nije samo fizička pojavnost: obući se i baratati oružjem, opremom ili edukovati mlađe“ već znači i mnogo više, a to je „živeti i privatno u skladu sa viteškim moralnim kodeksima“:

-To znači živeti u skladu sa moralnim vrednostima našeg naroda, u skladu sa načelima Svetosavlja. Moral , vera i običaji su suštinski  deo duhovnosti i bića našeg naroda, deo  našeg unutrašnjeg mira što čini suštinu života: molitva, poštovanje postova i praznika, odnos prema bližnjem…sve ono što krasi jednog pravoslavca: biti to u životu, bez obzira da li posedujete opremu i odeću , znači da ste u svojoj biti vitez.

Viteške družine koje su ovom prilikom gostovale u Karanu, a potom i u Užicu su Beli orlovi i družina Sveti Arhangel iz Beograda, Vitezovi kneza Lazara Svebor iz Kraljeva i SVEZ iz Vranjske Banje. Najavljene viteške družine iz Stalaća, Niša i Jagodine, na žalost nisu mogle da dođu zbog neodložnih obaveza članova.

M. Nikolić