Najava, Umetnost

Viteški dan u Karanu i Užicu: 8. oktobar

Posted: 7. oktobra 2017. u 10:09   /   by   /   comments (0)

Najatraktivniji deo ovogodišnje proslave Dana grada u Užicu je Viteški sabor u Karanu i viteški defile, kao i performans na Trgu partizana u Užicu,  u nedelju 8. oktobra.

Kako je najavio član Gradskog veća za kulturu, sport i obrazovanje, Petar Blagojević, „ovim sadržajima, kao i uvodom koji će dati istoričar Radivoje Papić, u subotu 7. oktobra predavanjem na temu „Veliki župan Nikola Altomanović“ u Gradskoj kući Užice sa početkom u 19 časova, Užičani i gosti imaće priliku da se podsete slavne istorije i tradicionalnih vrednosti srpske kulture i vere.“

Za Viteški sabor koji u Karanu, uz učešće sedam viteških družina iz cele Srbije, počinje u 13 časova, Grad Užice je obezbedio prevoz, pa će autobus krenuti u 12,3 0 ispred Narodnog pozorišta Užice, a povratak je planiran za 16, 30, nakon čega će se održati defile viteških družina od Narodnog muzeja Užice do Trga partizana, gde će vitezovi prezentovati svoje umeće, veštine i družiti se sa građanstvom. U Karanu će biti organizovano nadmetanje u viteškim borbama, prezentacija načina izdrade oružja i odeće, mala škola mačevanja, a svi zainteresovani moći će da se oprobaju u nekoj od viteških veština- najavio je Blagojević.

Organizator Viteškog sabora je udruženje građana Župa Lužnica.

M.N.