Sport

Veliki korak za istoriju užičkog bilijara: Lazar Kostić na Evropskom prvenstvu

Posted: 12. maja 2019. u 16:54   /   by   /   comments (0)

Do pojave Bilijar kluba “Masse“ u Užicu se na ovaj, u svetu popularan, a u pojedinim državama Evrope i vodeći sport, gledalo uglavno kao na rekreaciju, ili način da se upotpuni izlazak u neki od lokala u kojima su bili postavljeni stolovi za bilijar. Zaslugom Ljubiše Vraneševića, predsednika i trenera kluba „Masse“, percepcija Užičana o bilijaru se promenila, a ove godine, prvi put u istoriji ovog grada, Užice će imati svoje predstavnike na Evropskom prvenstvu u Holandiji. Trinaestogodišnji  Lazar Kostić, član BK „Masse“,  u drugoj sezoni svog učešća na takmičenjima u okviru Prvenstva Srbije, talentom i rezultatima upisao se na listu vodećih u juniorskoj konkurenciji u zemlji, a od ovog vikenda i zvanično je član reprezentacije koja će braniti boje Srbije na Evropskom prvenstvu jula ove godine.

Ovog vikenda, u Bilijar klubu „Sheffield“ u Leskovcu, održan je četvrti masters Prvenstva Srbije u bilijaru za juniore. U disciplini 10-ball takmičilo se 20 igrača. Lazar Kostić (13), član Bilijar kluba „Masse“ iz Užica, osvojio je drugo mesto, a novih 480 bodova učvrstilo ga je na drugom mestu rang-liste državnog prvenstva Srbije za juniore. Time je stekao uslov da nastupa za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu za juniore do 18 godina, koje će biti održano 22–29. jula tekuće godine u Veldhovenu (Holandija).

Reprezentacija Srbije za Evropsko prvenstvu u bilijaru / foto: Srpska bilijar asocijacija

Na turniru u Leskovcu Lazar je pokazao dobru igru. Budući jedan od nosilaca, bio je slobodan u prvom kolu. U drugom kolu savladao je Dušana Golubovića, člana leskovačkog bilijar kluba, sa 5:3, dok je u osmini finala bio bolji od Petra Novakovića iz Vranja (5:1). U četvrtfinalnom meču sastao se sa Branislavom Stojkovićem iz BK „Champions“ iz Beograda i pobedio ga rezultatom 5:3. U veoma uzbudljivom meču polufinala, protiv Milenka Madžarevića, člana čačanskog BK „Libero 5“, slavio je Lazar rezultatom 5:2. Dvojica vodećih juniora na rang-listi – Haris Trtovac, član BK „262“ iz Novog Pazara, i Lazar Kostić – sastali su se u finalu. Pobedio je Trtovac, rezultatom 5:2.

Na četvrtom ovogodišnjem mastersu, predsednik Srpske bilijar asocijacije Pavle Klanšček saopštio je i spisak reprezentativaca Srbije za predstojeće Evropsko prvenstvo za juniore do 18 godina. Pored Harisa Trtovca i Lazara Kostića, našu zemlju će u Holandiji predstavljati i Bojana Šarac, članica BK „Podrum“ iz Novih Banovaca. Treba naglasiti da su čelnici Srpske bilijar asocijacije – predsednik Pavle Klanšček i potpredsednik Dragan Ćelić – uložili veliku ljubav, energiju i entuzijazam za promociju ovog sporta i poboljšanje uslova za razvoj mladih igrača bilijara u našoj zemlji. Potvrda toga je i organizacija juniorskog Bilijar kampa Kup regiona, koji je održan u Novom Sadu 3–5. maja ove godine, na kome je 12 naših najperspektivnijih juniora, o trošku Srpske bilijar asocijacije, pratilo teorijsku nastavu i imalo svakodnevne treninge pod stručnim nadzorom velikih majstora ove igre iz Evrope i Srbije.

Lazar Kostić / Foto: privatna arhiva

Lazarov plasman na Evropsko prvenstvo rezultat je velike ljubavi prema ovom sportu, posvećenosti, angažovanja, svakodnevnih treninga, entuzijazma i podrške – pre svega članova porodice, a potom i trenera Ljubiše Vraneševića i ostalih članova BK „Maѕѕe“ iz Užica. Nadamo se da će i grad prepoznati uspeh ovog trinaestogodišnjaka, inače odličnog učenika Osnovne škole „Nada Matić“, i pružiti mu pomoć i podršku uoči predstojećeg Evropskog prvenstva.   

Lj. T. Kostić / Naslovni foto: Srpska bilijar asocijacija

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.