Društvo

U Užicu ubuduće efikasnije detektovanja narkotika kod učesnika u saobraćaju

Posted: 9. januara 2018. u 06:46   /   by   /   comments (0)

Grad Užice doniraće Policijskoj upravi Užice, Odeljenju saobraćajne policije uređaj za ispitivanja psihoaktivnih supstanci u organizmu u cilju povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju, saopšteno je nakon sednice Saveta za saobraćaj održanog u Gradskoj kući Užice u ponedeljak 8. januara.

„Analizirajući statistiku iz prethodnih nekoliko meseci, povećan je broj vozača koji su upravlјali motornim vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Nabavkom ovog uređaja nećemo sprečiti omladinu da uzimaju drogu već ćemo ih sprečiti da pod dejstvom psihoaktivnih supstanci sedaju za volan automobila i ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju. Svedoci smo, da je droga sve dostupnija na ulici a upravlјanje motornim vozilom pod dejstvom narkotika je umnogome pogubnije od vožnje u alkoholisanom stanju“, rekao je Miloš Penezić, načelnik Odelјenja saobraćajne policije u Užicu i dodao da ovaj uređaj, čija je cena oko 800 hilјada dinara, ima mogućnost testiranja na šest grupa droge među kojima su i kokain, heroin, kanabis….

Osim što otkriva prisustvo kokaina, herona, metadona, čak šest vrsta kanabisa i THC-a, uspešno registruje i benzodijazepane. Poznato je to da su kod narkomana suva usta, pa uzimanje uzorka plјuvačke može da potraje, ali kada se ampula ubaci u aparat, ne prođe više od pet minuta do dobijanja rezultata.

Po okončanju analize, ako je rezultata pozitivan, odštampani rezultati biće prosleđeni sudiji za prekršaje a „dopingovanim“ vozačima preti novčana kazna od 5.000 do 30.000 dinara, uz osam kaznenih poena i šestomesečnu zabranu sedanja za volan.

Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je rekao da je gradsko rukovodstvo odlučilo da nabavi Uređaj za ispitivanje psihoaktivnih supstanci u organizmu i donira ga Policijskoj upravi u Užicu, Odelјenju saobraćajne policije u cilјu povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju u našem gradu.

Na ovoj sednici je razmatrana i problematika vezana za međumesni saobraćaj i „divlјe“ prevoznike koji svojim nelegalnim radom oštećuju budžet Grada za milionske iznose na nivou godine.

Sednici su prisustvovali i članovi Gradskog veća Budimir Vujović i Vladimir Sinđelić, zatim predstavnik JP „Užice razvoj“ Dragutin Drulović, saobraćajni inspektor – Jelena Đokić, Ivan Marić, direktor Tehničke škole „Radoje Ljubičić“ i Slobodan Ristović, rukovodilac Odelјenja komunalne inspekcije.

Izvor: Grad Užice