Društvo

U Užicu održano takmičenje u kucanju vaskršnjim jajima

Posted: 10. aprila 2018. u 17:28   /   by   /   comments (0)

Đorđe Glibetić, petogodišnjak iz vrtića „Bambi“, u kategoriji dece, i Bisa Rakić u kategoriji odraslih, pobednici su tradicionalnog takmičenja u kucanju vaskršnjim jajima organizovanog u Užicu. Ovo takmičenje koje , sedmi put za redom, organizuje Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Užice, u saradnji sa Kolim srpskih sestara i uz podršku lokalne samouprave organizovano je na Trgu partizana 10. aprila.

Takmičenje, kako je rekla predsednica Međuopštinskog saveza slepih, Draga Dučić „nosi naziv „Hristos vaskrse Srbijo“ i da je cilj ovog okupljanja da se, ne samo održi običaj i proslavi veliki hrišćanski praznik, već i da se govori o jednakosti:

-Ova akcija koja se, pod budnim okom kompetentnog žirija, sprovodi svake godine, još od 2012., predstavlja jedno divno druženje od koje svakom od nas bude toplo na srcu. Naša organizacija, na predlog Dragana Popovića, od početka sarađuje sa Kolom srpskih sestara, a na ovaj način imamo priliku da još jednom uz druženje sa najmlađim skrenemo pažnju na našu organizaciju, i osobe sa invaliditetom. Kroz druženje sa decom mi, u stvari, pomažemo sugrađanima da nas bolje razumeju, da se shvati da osobe sa problemima vida i ostalim zdravstvenim problemima nisu drugačije, već samo različite. Naše oganizacija ima troje dece u inkluzivnom obrazovanju i ne želimo da oni budu žrtva onih predrasuda kroz koje smo mi, u njihovom uzrastu, doživljavali.

Dragana se, ovom prilikom zahvalila i farmi „Urošević“ koja je donirala jaja, a koja su, za ovu priliku, tokom praznika bojile i ukrašavale članice Međuopštinskog saveza slepih i slabovidih.

Predsednica Kola srpskih sestara, Mira Stanković Ćirković, izjavila je da se članice „Kola“ rado odazivaju na ovakve, kao i sve druge akcije humanitarnog karaktera, i da njihovo učešće u aktivnostima sličnim ovom takmičenju, predstavljaju deo misije Kola. Ona je rekla da su članice Kola, za pobednike spremile simbolične novčane nagrade, kao i druge skromne poklone.

Ovogodišnje takmičenje podržala je i lokalna samouprava pa se prisutnima obratio i gradonačelnik Užica, Tihomir Petković koji je izavio da „Grad Užice uvek podržava manifestacije koje u fokus pažnje stavljaju decu“. Takođe, Petković je izjavio da „je pored inkluzivnog, ova manifestacija značajna i kao način da se očuvaju tradicija i običaji“, da se „neguju od malih nogu, budući da nas takav način vaspitanja i odrastanja čini boljim ljudima.“

M. Nikolić