Društvo

Užice domaćin foruma na temu „Žene  i muškarci u odgovoru na izazove klimatskih promena“

Posted: 23. aprila 2018. u 16:09   /   by   /   comments (0)

Kao jedan od šest regionalnih foruma na temu „Žene  i muškarci u odgovoru na izazove klimatskih promena“, Užice je 23. aprila bilo domaćin predstavnicima organizatora: Ženskom arhitektonskom društvu i lokalnim partnerima koji projekat „Lokalni razvo otporan na klimatske promene“ sprovode u organizaciji UN Women organizacije.

-Klimatske promene su jedan od najvećih izazova savremenog doba i sasvim je razumljivo što se Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Agencija UN zadužena za rodnu ravnopravnost bave tim temama, i što žele da se te stvari planiraju i implementiraju na lokalnom nivou- rekao je,u ime domaćina, zamenik gradonačelnika, Nemanja Nešić.

-Grad Užice ima prilično sadržajan i dinamičan nivo aktivnosti koji se tiču rodne ravnopravnosti. Javnosti su poznate aktivnosti koje se sprovode na nivou lokalne samouprave i na niviou nevladinog sektora. S druge strane, klimatske promene i aktivnosti koje se tiču zaštite životne sredine su aktivnosti o kojima se svakodnevno diskutuje, planira i na kojima se radi. Ovaj poziv za izradu projekata je za nas veliki ispit u smeru da li i na koji način možemo dve suštinski različite tačke koje se tiču različitih dijapazona lokalnog razvoja inkorporirati u jedan predlog projekta, i dobiti adekvatnu podršku opredeljenu za te namene- izjavio je Nešić.

Natalija Ostojić iz Kancelarije UN za rodnu ravnopravnost i istraživanje žena je rekla da se forum razmatra temu klimatskih promena i specifičnog uticaja klimatskih promena na muškarce i žene, i dodala da se ova kancelarija uključivanjem u program UN za razvoj, Ministarstva za zaštitu životne sredine kroz projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ bavi smanjivanjem efekta staklene bašte u Republici Srbiji.

-U okviru ovih foruma koje organizujemo u gradovima Srbije, promovišu se načini na koji rodna ravnopravnost može da se uključi u predloge ovih projekata koji se bave klimatskim promenama i koji podrazumevaju nekoliko poziva za podnošenje predloga projekata,i ideja, kako civilnog društva, tako i institucija, odnosno lokalnih samouprava koji za cilj imaju smanjivanje efekta staklene bašte.Muškarci i žene, svakako, utiču na klimatske promene, ali i osećaju njihove posledice, a doprinos koji mogu dati u njihovom smanjenju zavisi od položaja muškaraca i žena u društvu.U tom smislu, pokušavamo „da nateramo“ lokalne aktere da razmišljaju u tom pravcu, da prilikom izrade projekata uzmu u obzir te specifične doprinose.

Na pitanje ko je odgovorniji prema klimatskim promenama, Ostojićeva je rekla da su to žene, po svim pokazateljima:

-Na ovakvim i sličnim okruglim stolovima sretali smo se sa velikim brojem kompanije koje se bave zaštitom životne sredine, i sve kažu da su, na ličnom nivou, žene odgovornije. Kada govorimo o recikliranju otpada, a to je deo ove „priče“ o smanjenu efekta staklene bašte,  ako u izradu i realizaciju kampanja ne uključimo žene, kampanje obično nisu uspešne. U Novom Sadu smo, recimo čuli, da žene u velikom broju recikliraju konzerve i plastične flaše, dok su muškarci u ovakve kampanje uključeni samo ako za to dobijaju nekakvu nagradu za to. Trenutno se priča o akciji naplaćivanja plastičnih kesa u supermarketima,što svakako doprinosi akcii očuvanja životne sredine, a ako s tom akcijim ne dopremo do žena, koje kod nas i najčešće idu u supermarkete, kampanja sigurno neće dati odgovarajući i zamišljeni efekat.

Cilј foruma je da okupi klјučne lokalne aktere, predstavnike lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, stručne javnosti iz oblasti arhitekture, urbanog planiranja, zaštite životne sredine, rodne ravnopravnosti, kao i predstavnike kompanija sa inovativnim poslovnim modelima u oblasti obnovlјivih izvora energije, održivog upravlјenja otpadom, reciklaže i informacionih tehnologija, kojima će biti naglašen značaj sistematskog uklјučivanja rodne perspektive u politike i intervenije u oblasti klimatskih promena i predstavlјen mehanizam aktuelnog poziva – „Izazov za zrele projektne ideje“ unutar projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.

M.N.