Umetnost, Vesti

Užičanin predsednik ( svoje ) države: Slobodan Filipović Fipa-„NRU“, Gkc- 23. oktobar

Posted: 21. oktobra 2015. u 00:25   /   by   /   comments (0)

„Ni na jednom upravljačkom mestu u Srbiji nema užičanina. “ ( Slobodan Simić)
Užičani, Ere ..narod stariji i od vremena od tačke kada se počelo računati , ili kako napisa Slobodan Simić , u slobodnoj parafrazi, da nije bilo Užičkog naroda ni era se ne bi tako mogla nazvati , niti bi se istorija mogla izračunati, odlučiše da se otcepe od ostatka Srba i naprave svoju republiku: Nezavisnu Republiku Užičku. U svetu geograski omeđenom s nekoliko reka od kojih je najbitnija Đetinja, nastaje država za sebe, ustrojena istorijskim i svim ostalim pravilima kako jednoj državi sleduje. Narod sa svojim „ užičkim jezikom“, „ pravoslavni ateisti“ po veroispovesti , ekonomski nezavisni – oslanjajući se na proizvodnju organiskog proizvoda, čuvene „ kompletare“ , zarađujući od „ političkog turizma“, sa Čvarkom kao nacionalnom valutom, sa Ustavom koji štiti Srbe, Čačane i Crnogorce kao nacionalne manjine.. i sa još mnogo argumenata za kojima počivaju temelji moderne države čini Nezavisnu Republiku Užičku.
9ecd376e5371efaef9aad9bc9143aed8_XLMonodrama Slobodana Simića Nezavisna Republika Užička u vreme kada su odvajanja bivših republika bila aktuelna, s tendencijom još sitnijih rasparčavanja ( koje još uvek traje) bila je i na repertoaru Narodnog pozorišta Užice. Slobodan Filipović Fipa je odlučio da ovaj dramski tekst aktuelizuje i ponovo podseti Užičane zašto je neophodno odvajanje od Srba:
“.. Pogledajte, molim vas, šta su Srbi napravili od ove zemlje. Potpuno su upropastili privredu, poljoprivredu, prosvetu, zdravstvo, kulturu, sve moguće segmente civilizovanog društva. Zavladao je kriminal, i to čak državni kriminal. Vladajuće garniture su se organizovale kao mafija i bave se najcrnjom pljačkom sopstvenog naroda. Spoljna politika još gora, vođen je rat sa celim svetom, napravljena sramota za sva vremena. Generacije i generacije ne mogu popraviti i sanirati sve što je srpska politika upropastila. Zašto bi to užički narod i dalje trpeo, uz svu svoju toleranciju i solidarnost? Ako je srpski narod izvršio nacionalno samoubistvo, mi tu ne možemo ništa učiniti, ali bar možemo pokušati da spasemo užički narod…”
Slobodan Filipović Fipa u ulozi Veselina Erića Ere, predsednika Nezavisne Republike Užičke, po tekstu Slobodana Simića nastupiće u Gradskom kulturnom centu Užice u petak 23.oktobra u 21 čas.
Cena ulaznice : 200 dinara