Umetnost

Uz slavu i izložba crteža- Muzej „Staro selo“ Sirogojno: 30. jul

Posted: 29. jula 2017. u 06:43   /   by   /   comments (0)

Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno će u nedelju 30. Jula proslaviti svoju slavu, praznik Ognjena Marija, i tom prilikom pored tradicionalnog lomljenja kolača, biće otvorena izložba crteža Ljubomira Ivanovića. Program počinje u 13 časova.

Sveta mučenica Marina, u narodu poznata kao Ognjena Marija je rodom iz Antiohije. U dvanaestoj godini se krstila a zbog vere u Hrista je u šesnaestoj, u vreme cara Dioklecijana, posečena mačem. Nјene mošti su se, do dolaska Krstaša, nalazile u Carigradu. Danas je, njena desna ruka, u manastiru Vatoped na Svetoj Gori a mošti ove svetitelјke su u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera. Na poklonjenje ovoj svetitelјki dolaze kako pravoslavni tako i muslimani.

U narodu, prema verovanju i predanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem, te se na ovaj letnji praznik kada zbog žege „gori i nebo i zemlјa“ ne rade nikakvi poslovi. Iako nije, u crkvenom kalendaru, obeležen crvenim slovom, ovaj dan se veoma poštuje kako u crkvi tako i u narodu.

M.N. / izvor : Muzej „Staro selo“ Sirogojno / foto: TO Zlatibor