Najava, Umetnost

UVUU nastavlja sa buđenjem javnosti: „Doba obnove“ u galeriji Reflektor

Posted: 3. jula 2018. u 20:12   /   by   /   comments (0)

Priče o decentralizaciji kulture koje se zadnjih godina čuju, i iz prestonice i u gradovima u unutrašnjosti, definitivno bi ostale samo na nivou populističke floskule koja bi se s vremena na vreme razgradila  izložbama u lokalnim galerijama u sastavu redovnih godišnjih programa koje predstavljaju umetnike iz različitih krajeva države, da nije retkih primera gradova koji su “stvar uzeli u svoje ruke”. Onoliko koliko je bitna inicijativa “sa vrha”, toliko je sve ostalo u rukama onih koji nisu otišli iz svojih mesta, ili su se u njih vratili nakon završenog školovanja u “centrima kulture”: to je činjenica koju su morali prepoznati umetnici iz malih sredina ukoliko žele “opstanak” među svojima, i više od toga: aktivno učešće u kreiranju kulturne politike na nivou državne zajednice. Upravo to su prepoznali i realizovali umetnici iz Užica, osnivanjem Udruženja vizuelnih umetnika Užica i, nakon saglasnosti lokalne samouprave koja je stala na stranu njihove inicijative za aktivnim učešćem u javnom životu davši im na korišćenje prostor stare kasarne u Krčagovu, gde je, za nepunih godinu dana, nastala galerija “Reflektor” sa vrlo dinamičnim i raznolikim, i iznad svega: kvalitetnim izlagačkim program iz oblasti savreme vizuelne umetnosti. Premijerno predstavljanje ovog prostora i radova članova udruženja, njiove vizije i misije, realizovano je protekle godine izložbom “Doba obnove”. U prostoru u kome je sve mirisalo na svež cement i kreč, užički umetnici, članovi UVUU svojim radovima rekli su, između ostalog, da nemaju nameru da stanu. I nisu. “Doba obnove” se nastavlja, a ovogodišnja izložba biće otvorena u petak 6. jula u istom prostoru, koji je u toku od jedne kalendarske godine doživeo nastavak transformacije: u smislu uređenja enterijera, a više od toga: u motivaciji članova UVUU koji su, sa jako skromnim sredstvima, napravili jedan od najreprezentativnijih izlagačkih programa savreme umetnosti u državi. To je u stvari pravi smisao “decentralizacije kulture”, o čemu u najavi ove izložbe, piše i jedan od članova UVUU, teoretičar umetnosti, Velimir Popović:

“Izložba pod nazivom Doba obnove predstavlja radove članova Udruženja vizuelnih umetnika Užice. Naziv odslikava osnovni cilj udruživanja koji je sadržan u pokušajima da se odnovi razoren kulturni prostor, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou. Obnova je moguća samo ukoliko se formira mreža organizacija i pojedinaca, predano fokusirana na konstantnu razmenu između ljudi, umetničkih radova i informacija. Razmišljanje o dobu obnove doživelo je materijalizaciju kroz nastanak Udruženja vizuelnih umetnika Užice i galerije Reflektor.
UVUU je nastalo kao građanska inicijativa koja je za cilj imala da se napuštena kasarna Četvrti puk u Krčagovu adaptira u prostor za umetnički rad i prezentaciju njegovih proizvoda. Na taj način se manifestovao izvestan emancipatorski potencijal neophodan u sredini koja je godinama tonula u mrak populizama. U skladu sa naznačenim podsticajima otvorena je i galerija Reflektor. Osnovna svrha ovog galerijskog prostora je da užički umetnici, paralelno sa izlaganjem radova uspostavljaju kontakte sa svojim kolegama. Pružiti relevantne umetničke sadržaje i informacije, fokusirati se pre svega na aktuelnost i autentičnost stvaralaštva umetnika, kako etabliranih tako i umetnika koji su na početku svoje karijere, pokazalo se kao osnovni cilj. Tek ostvarenjem naznačenih tendencija možemo iz haotičnog kulturnog prostora u kome caruje korupcija, izgraditi publiku za umetnička dela.”

 

Na ovogodišnjoj izložbi “Doba obnove” svoje radove će predstaviti 33 umetnika iz Užica i okoline, a Popović o samoj postavci kaže:
-Ovom izložbom, kroz raznovrsne pristupe, medijske i poetske, osim što se promoviše rad lokalnih umetnika, predstavlja se i kreativna snaga koja će u svom svojem potencijalu biti iskorišćena za budući rad galerije. Grupni rad na sređivanju kasarne i pojedinačan rad na adaptiranju ateljea, imao je za cilj stimulisanje umetnika da zajedno učestvuju u stvaranju objekata koji će im omogučiti pristojan život.
Takođe smatramo da je bitno verbalizovati stanja iz kojih nastaju izloženi umetnički objekti. Iz tog razloga je nužno iscrtati tokove koji dovode do njihovog nastanka. Oni predstavljaju odjeke društveno-političkih dešavanja iz prošlosti i otuda grade identitete koje trenutno nastanjujemo. Zato je ovom prilikom značajno u najosnovnijim crtama prikazati strujanja o kojima je reč. Unutar njih nastaju umetnine koje su pred vama. Smatramo da sve izložene umetničke tendencije predstavljaju kombinacije naredne četiri struje:
– Ekspresivna, koja predstavlja težnju pojedinca da izrazi neko stanje za koje drži da je autentično.
– Psihodelična, čiji je cilj da nas vodi u neistražene delove ljudske psihe i izmenjena stanja svesti.
– Konceptualna, nastala iz težnje da se beskrajni nizovi stvari klasifikuju.
– Autohtona, iznikla iz zemlje i kao takva povezana sa zemljom, tlom, kućom, rekom, planinom.
Osnovna svrha ove podele je da ukaže na potencijalnu kompleksnost i isprepletanost izloženih delova umetničkih praksi. Upoznavanje složenog stanja u kome se nalazimo početni je uslov suprotstavljanja tlačiteljskim mehanizmima.”

“Doba obnove” 2018. predstaviće radove umetnike:Filipa Baralića, Dragana Vićentića, Tatjane Este Marije Žunić Danice Jevtić Šišović, Aleksandra Dimitrijevića, Dejana Clementa, Nikole Radosavljević, Vladimira Antića, Ane Lazić, Slavka Lukovića, Jelene Petrović Luković, Miloša Vučićevića, Danice Jevđović, Anastasije Bogdanović, Miloša Gavrilovića, Srđana Ilića, Nikole Matović, Bojane Kostadinović, Vojislava Nedeljkovića, Slobodanke Milošević, Marije Đokić, Milana Antonijevića,Marijane Ćurčić, Aleksandra Kostića, Aleksandra Pavlovića,  Pavla Jovovića, Branka Teševića, Danice Karaičić, Biljane Cicvarić.

M.Nikolić/ foto: arhiva Pasaž / izvor: UVUU