Umetnost

Umetnost kao zlatiborski specijalitet: Galerija Instituta „Čigota“

Posted: 8. avgusta 2018. u 15:22   /   by   /   comments (0)

Galerija Instituta „Čigota“ na Zlatiboru -stecište brojnih umetnika iz čitave Srbije

Autor: Svetislav Tijanić

Svakog ponedeljka u Galeriji Instituta „Čigota“ otvori se po jedna izložba radova umetnika, mahom sa prostora Srbije. Ako se sabere svaki ponedeljak, ispada da „Čigota“ za svoje goste i sve goste Zlatibora priredi najmanje 50 izložbi. Ovih dana se otišlo i dalje, u „Čigoti“ je otvorena izložba o Devedeset godina košarke u Jugoslaviji i 75 godina Košarkaškog saveza Srbije, pod nazivom „Zvezdanim stazama košarkaške galaksije“. Zaista je to događaj za Zlatibor, koji gaji, i održava i Međunarodni festival sportskog filma. Vredi videti ovu izložbu, stotine fotografija govore o uspesima naše košarke, o selekcijama koje su se okitile olimpijskim i svetskim medaljama. O pojedincima.
Posebnu pažnju privlači podsećanje da je naš proslavljeni pisac, nobelovac Ivo Andrić, veoma voleo košarku, da je često dolazio na Mali Kalemegdan gde je stasavala naša država kao košarkaška velesila, i da su mnogi tada poželeli da on bude predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda. Ženskog, čini se. On to nije prihvatio, veliki je to, rekao je, zalogaj za njega, ali je do kraja života gajio ljubav prema košarkaškom sportu u Beogradu, Jugoslaviji i Srbiji.

Sve to zapazio sam u ponedeljak, 6. avgusta, na izložbi akvarela Rajka R. Karišića u „Čigoti“. Izložio je 49 akvarela u boji i jedan u crno-beloj tehnici. Biranim rečima tu izložbu otvorila je Zorica Zlatić Ivković, izuzetni poznavalac Rajkovog stvaralaštva, a o Rajku je govorio, čitajući i svoje stihove, naš proslavljeni pesnik, Zlatiborac, Ljubivoje Ršumović Ršum koji provodi leto u rodnom Ljubišu. Rajkove slike su – raj za dušu. Ali, ima nešto značajnije: za svoja ostvarenja i akcije do sada je dobio više desetina nagrada i priznanja. Između ostalog Vukovu nagradu i prvo povelju a zatim i plaketu „Kapetan Miša Anastasijević“. Zato treba o Rajku reći koju reč više, preporučiti da se pogleda njegova izložba koja traje do nedelje, ali i uputiti čestitke vrednoj i upornoj Nadi Milošević iz „Čigote“ koja sa ogromnom ljubavlju organizuje ove izložbe.

Niko od umetnika koji su izlagali u „Čigoti“ do sada nije našao reči bilo kakve zamerke, već je pohvalno govorio o Nadi

Ratko Karišić u postavljanju svoje izložbe

Milošević. U ponedeljak, 20. avgusta izložbu u „Čigoti“ otvoriće Beograđanka Jovana Zdravković koju već sada spominjem iz prostog razloga što će prvi put boraviti, sa porodicom, na Zlatiboru, što je veoma uzbuđena pa je za tu svoju izložbu „tražila podršku“ od ovdašnjih kolega umetnika sa klase, sa Fakulteta primenjenih umetnika i dizajna.

Da se vratimo Rajku Karišiću: do sada je izlagao na više od 50 samostalnih, i na više stotina kolektivnih izložbi fotografija u zemlji i inostranstvu. Aktivno je učestvovao na više od 50 likovnih kolonija i saborovanja umetnika. Do sada je kao samostalni autor izdao 75 fotomonografija kao i 19 mini monografija posvećenih najpoznatijim i najznačajnijim zdanjima SPC. Ogroman je njegov doprinos u obnovi Hilandara, a trenutno je angažovan na pripremi fotomonografija posvećenih fruškogorskim manastirima.

Foto: S. Tijanić