Sport

Učesnici XV tandem biciklističkog maratona stigli u Užice

Posted: 25. jula 2018. u 21:05   /   by   /   comments (0)

Učesnici tradicionalnog, petnaestog po redu tandem  biciklističkog maratona koji je startovao u Kragujevcu, a završava se u Mostaru, i koji je iniciran od strane biciklista oštećenog vida, stigli su u Užice, a dočekali su su ih predstavnici Grada. Grupa entuzijasta, biciklista oštećenog vida,  među kojima je više njih koji se bave i drugim vrstama sporta, kao i ranijih godina, krenula je iz Kragujevca da bi trasom  od početne tačke preko Užica, Višegrada, Sarajeva stigla do Mostara dan uoči takmičenja u skokovima sa Starog mosta, pa će deo njih učestvovati i u ovom takmičenju. U  ime Grada, dobrodošlicu sportistima poželeli su članovi Gradskog veća: Vidoje Drndarević i Marija Trmčić Bogojević, koordinator Lokalne kancelarije za mlade Užice, Srđan Drobnjaković i Branko Bogićević , direktor JP Veliki Park. U ime rukovodstva, obratila se Marija Trmčić Bogojević koja je poželevši dobrodošlicu, istakla da „Grad Užice uvek ima razumevanja za ovakve sportske poduhvate koji promovišu i zdrav način života, bavljenje sportom, ali i napore osoba sa invaliditetom za aktivno učešće u sportskom životu zajednice“

Lazar Filipović, u ime sportista koji su krenuli na ovaj put je rekao da je jedan od motiva za organizaciju ovog poduhvata „ stvaranje još jedne vrste spone između dva grada pobratima, Mostara i Kragujevca“, zatim i „učešće jednog od njih na takmičenju u skokovima u vodu sa Starog mosta u Mostaru“. Kao lični motiv, Filipović je naveo „učešće u ovom karavanu“ jer je i sam osoba sa oštećenim vidom, i „spada u slepe sa medicinske strane“, a ovaj maraton mu „dobro dođe kao priprema za dalja sportska takmičenja u kojima će učestvovati“. Filipović se bavi paratrijatlonom: biciklizam, plivanje i trčanje, i kaže da mu ovaj maraton prija kao jedna vrsta dobrog treninga , isto kao i partija dobrog druženja.

Naš poznati maratonac,  i generalni sekretar Paraolimpijskog atletskog kluba „Junior“ koj je i inicijator ovog tandem maratona, i koji ove godine slavi 20 godina postojanja rekao je da  je „ideja za tandem biciklistički maraton pokrenuta 2004. godine, obnavljanjem Starog mosta na Neretvi“:

-Tandem biciklizam je naintegralnija discipilna olimpijskog programa u kojoj ravnopravno učestvuju slepi i slabovidi sa potpuno zdravim. Posebno se ponosimo time što je maraton iznedrio i reprezentativce koji su prvi put nastupili u tandem biciklizmu na Paraolimpijadi i što imamo evropske šampione u paratriatlonu. Najvažnije poruka koju prenose naši sportisti ovim maratonom je poruka prijateljstva.

Goran je svojim paraolimpijskim sportskim uspesima postao jedan od simbola napora za  inkluziju osoba sa invaliditetom, pa je ova poseta bila i prilika da se priča na tu temu. Pitanje se odnosilo na to koliko je priča o inkluziji osoba sa invaliditetom, iz njegovog iskustva, realno stanje u društvu, a koliko se ostaje na stanju pamfleta:

-Sam sistem je , i ovo govorim kao svoje lično mišljenje, pomalo uljuljkao ljude nudeći im, da se slobodno izrazim „šarenu lažu“ u vidu socijalnih pomoći, davanja i slično, koja su neophodna kada su u pitanju egzistencijalna pitanja, ali bi bilo mnogo bolje da država motiviše osobe sa invaliditetom da rade, nego da žive od pomoći roditelja. To bi ih podstaklo na neke aktivnosti kojih se sada uzdržavaju, na aktivno obrazovanje i rad. Lično ja  sam radio u ustanovi socijalne zaštite kao telefonista, a sada mi je poveren daleko odgovorniji posao u ustanovi za sport i fizičku kulturu. Za sve te odgovornije poslove sam se izborio svojim radom i postignućima u sportu. To je ono što bih voleo da vidim kao zdrav način razmišljanja svih osoba sa invaliditetom. Ono čemu težim, sa mojim najbližim prijateljima je da se što veći broj osoba sa invaliditetom i mladih, uopšte , počnu baviti sportom. Ono što mi lično smeta je da su specijalne škole za osobe sa oštećenjem vida i oštećenjem sluha postale kombinovane škole, a inkluzivno obrazovanje nije zaživelo u onom pravom smislu kako bi trebalo. Napominjem još jednom da je ovo moj lični stav.  Stoga i jesmo inicirali izgradnju paraolimpijskog centra u Kragujevcu , i hvala Gradu Kragujevcu  koja je odabrala i dala kvalitetnu lokaciju, ali i Delta fondaciji koja je izgradila ovaj centar. Mi se trudimo da podignemo kapacitete bavljenja sportom osoba sa invaliditetom, ali to je dug i spor proces, i žao mi je što tamo gde smo mislili da će biti rasadnik mladih talenata, na žalost ih ne nalazimo. Pohađao sam specijalnu školu za decu sa oštećenom vidom u Zemunu i kad odem tamo žao mi je što vidim da ima sve manje dece koja imaju želje da se bave sportom, a još manje njih koji bi to zaista mogli. U tom smislu , mislim da su roditelji malo preterali sa zaštitom, ponašajući se previše pokroviteljski prema njima.

Ovogodišnji tandem biciklistički maraton, uz pratnju, vozi 10 biciklista i preći će put dug 400 km.

M. Nikolić