Društvo, Vesti

U Užicu predstavljen Javni poziv za finansiranje projekata iz oblasti nauke

Posted: 22. marta 2017. u 09:54   /   by   /   comments (0)

U utorak 21. marta u prostorijama Naučnog kluba Regionalnog centra Užice, posredstvom Centra za promociju nauke iz Beograda,održana je prezentacija vezana za detalje i uslove  prijavljivanja na Javni poziv za finansiranje projekata iz oblasti promocije nauke. Informativni sastanci  se organizuju u saradnji sa Naučnim klubovima koji su, osim u Užicu, otvoreni u još desetak gradova u Srbiji-Kanjiža, Kikinda, Beograd, Šabac, Smederevo, Kragujevac, Čačak, Novi Pazar, Kruševac, Niš, Leskovac i Knjaževac, a osnovni cilj je popularizacija nauke putem predavanja, tribina, projekcija, radionica, debata.

Na sastanku u Užicu su bili prisutni nastavnici i profesori obrazovnih ustanova iz Užica: Ekonomska škola, Gimnazija, Medicinska škola ,Umetnička škola, OŠ „Stari Grad“, OŠ“Prva Osnovna“, zatim Gimnazije i Tehničke škole iz Požege, OŠ „Mito Igumanović“ iz Kosjerića, kao i nekolicina istaknuti pojedinaca. Prisutne je na samom početku sastanka pozdravila v.d. direktor Regionalnog centra Užice Milena Ratković i pri tome naglasila da se nada da će ove godine biti više  prijava,  obzirom na povećanje budžeta za projekte promovisanja nauke.

Prezentaciju Javnog poziva je vodila dr Tanja Adnađević,  biolog-kinetičar i rukovodilac Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke iz Beograda. Na samom početku dr Adnađević je istakla da je Javni poziv jedinstvena prilika da svi zainteresovani putem projekata pokažu kako se nauka može promovisati, pogotovo u školama, kao i da su pojedini uslovi promenjeni u cilju povećanja interesovanja za Javni poziv.

U daljem izlaganju dr Adnađević je navela će se ove godine finansije rasporediti u 5 kategorija:1.kategorija-promocija nauke u Naučnim klubovima, 2.kategorija-promocija nauke sa obuhvatom do 10.000 građana, 3.kategorija-promocija nauke sa obuhvatom od preko 10.000 građana, 4.kategorija- parkovi nauke koja uključuje osmišljavanje ili izradu naučnih eksponata, nakon čega je planirana izrada kataloga odabranih radova , čime se otvara poziv za 5.kategoriju koja je u stvari realizacija idejnih rešenja iz 4.kategorije. Pored detaljnih objašnjenja vezanih za uslove i pravila svake od kategorija, dr Adnađević je prisutnima prikazala i objasnila kompletnu prijavu , iznoseći niz detalja, novina i važnih informacija.
Elektronska prijava projekata za Javni poziv će biti dostupna i aktivna  od 24.marta na sajtu www.cpn.rs. i  prijavljivanje će trajati do 19.aprila, prva rang lista će biti objavljena 15. maja a konačna rang lista će se znati 1. juna nakon isteka perioda za žalbe.  Budžet za prvu kategoriju je 3,6 miliona dinara, za drugu preko  milion dinara, u trećoj kategoriji milion dinara, u četvrtoj 200 hiljada a u petoj kategoriji 2,3 miliona dinara.

Nakon prezentacije, arhitekta Mirjana Utvić, stručni saradnik u Centru za promociju nauke, održala je radionicu kojoj su prisustvovali učenici četvrtog razreda OŠ „Nada Matić“ i učiteljica Milina Ćitić. Kako nam je objasnila, mini-radionica je o platonovim telima i za cilj ima da se deci na prilagođen način objasni šta su platonova tela, koja je to vrsta geometrijskih tela i na koji način se ona konstruišu,odnosno osnovne karakteristike. Pored vizuelnog prikaza primene određenih tela u svakodnevnom životu, deca su novo znanje stekla i putem konstruisanja kroz igru. Pored osnovnih informacija koje deca dobijaju, izuzetno je važno da im se pokaže i primenljivost znanja, jer se na taj način podstiče razmišljanje o konstruktivnim sistemima i njihova primenljivost —objasnila je Mirjana Utvić.

Mirjana Milićević