Umetnost

U Užicu otkriven spomenik borcima bataljona 1300 kaplara

Posted: 9. maja 2019. u 19:14   /   by   /   comments (0)

Spomenik borcima bataljona 1300 kaplara svečano je otkiven 9. maja na Trgu Svetog Save, ispred zgrade Užičke gimnazije, na taj način je simbol mladosti u borbi za slobodu u Prvom svetskom ratu postao deo javnog prostora u Užicu koji je, u ubanoj tradiciji ovog grada, takođe simbol mladosti. Inicijativa za podizanje spomenika potekla je od Društva srpskih domaćina, kako je ispred ove organizacije rekao Strain Šuljagić, “ ni vladine ni nevladine organizacije, već udruženja koje je posvećeno negovanju tradicije i poštovanja dostojnih vrednosti srpskog društva”. Autor spomenika je akademski vajar iz Užica, Nataše Marković, đaka prve generacije učenika Umetničke škole Užice koja se nakon studija, vratila u svoj grad gde radi kao profesor u školi iz koje je krenula putevima umetničkog usavršavanja.

U ime Društva srpskih domaćina, na otkrivanju spomenika čiji je svečani čin skidanja zastave sa figure koje predstavlja mladog ratnika sa obeležjima vojnika, učesnika Prvog svetskog rata, prepuštena mladim ljudima- srednješkolcima, Strajin Šuljagić je podsetio na stvaranje i sudbinu ovog bataljona.  Generacija pitomaca tadašnjih vojnih akademija, nakon samo dva meseca obuke u Nišu je dobila čin kaplara i po naređenju Vrhovne komande upućeni na front u najodgovornije vojne zadatke. Među ovim mladim ratnicima bilo je i 17 učenika Užičke gimnazije, među kojima su i Milan Janjušević, Miodrag Vergović, Miladin Pećinar. U emotivnom obraćanju, Šuljagić je podsetio i na pisanje tadašnje inostrane štampe o jedinstvenom slučaju da jedan narod na ratište šalje svoju budućnosti: genaracije koje tek stasavaju i pred kojima je zadatak da brane, umesto da grade , svoju zemlju. Takođe je istakao i činjenicu da je Prvi svetski rat bio jedinstven slučaj u srpskoj istoriji kada je narod bio jedinstven: bez političkih, stranačkih i ideoloških podela, a da ga je ujedinila borba za opstanak.

Prisutnima se obratila i predsednik Društva istoričara, Snežana Nedeljković, koja je, uz osvrt na dane istorije kada se branilo pravo na opstanak, kao i pravo na slobodu, podsetila na činjenicu da je tadašnjoj omladini, onoj koja se našla I u ovom bataljonu kome se postavlja spomenik, zamerano da je prozapadno orijentisana, a ipak je pokazala divljena vrednu ulogu u perodu kada je pravo jednog naroda na postojanje bilo na najvećem istorijskom ispitu. Nedeljkovićeva je, ovim povodom, povukla paralelu sa današnjim stanjem u društvu u kome se omladini mnogo toga zamera, između ostalog i na napuštanju zemlje u velikom broju u želji za boljim životom, a pitanje odgovornosti za takvo stanje je postavila starijim generacijama: njihovim roditeljima.

Predsednik Društva srpskih domaćina Straiin Šuljagić ( centralno) sa autorkom spomeničke figure Natašom Marković, dipl. vajarom

U ime Grada Užica koji se podržao inicijativu Društva srpkih domaćina za podizanje spomenika obratio se gradonačelnik,Tihomir Petković:

-Ti mladi ljudi sledeli su osećaj dužnosti i solidarnosti ,verujući iskreno da život nema slisla bez slobode.Užice čuva sećanje na njih,a nek nam spomenik bude uvek opomena šta radimo,jer slavni kaplari čuju samo one reči i vide ona dela koja su ih dostojna- rekao je Petković.

Nakon čina otkrivanja spomeničke figure, istu su osveštali sveštenici užičke crkve.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.