Društvo, Vesti

U užičkoj bolnici uspešno operisana stogodišnja pacijentkinja

Posted: 24. maja 2016. u 18:36   /   by   /   comments (0)

Piše: Svetislav Tijanić

Poznatim užički ortoped Aco Molјević 24. maja uspešno operisao pacijenktkinju staru 100 godina i dva i po meseca

BAKA STANIMIRKA SE POSLE 40 MINUTA OSMEHNULA

Baka je pala u nedelјu uveče i slomila kuk, operisana je u utorak izutra a operacija je trajala manje od sat vremena,- kaže dr Aco Molјević

Osoblјe Ortopedskog odelјenja Opšte bolnice u Užicu izvelo je, može se slobodno reći, pravi mali podvig. Poznati ortoped Aco Molјević je zajedno sa svojim timom uspešno operisao pacijentkinju Stanimirku Žilović iz zlatiborskog sela Golovo, koja je 8. marta 2016. napunila 100 godina. Stanimirka je pala u nedelјu uveče i slomila kuk, dovezena je u užičku bolnicu, u ponedelјak je pripremlјena za operaciju i već u utorak izutra, 24. maja, našla se na operacionom stolu.

Operacija uspela. Dr Aco Moljevic

Operacija uspela. Dr Aco Moljevic

Anesteziolog u ovom operacionom zahvatu je bila dr Danijela Radović, instrumentar  Jadranka Blagojević, a anestetičarka Ljilјana Vuković. Asistent dr Molјeviću bio je ortoped dr Milinko Milinković.

„Baki je pre nekoliko godina ugrađen veštački kuk, i na tu istu nogu je pala i ponovo polomila kuk. Ta vrsta operacije je za nas rutinska, ali naravno da u ovom slučaju nije bilo svejedno. Retki su slučajevi da imamo pacijenta u ovim godinama, i trebalo je videti može li baka izdržati operaciju, jer je pre dva meseca napunila 100 godina. Pokazalo se da može. Sve se dobro završilo, baka nam se osmehnula ubrzo posle operacije, a to je bio znak da smo uspeli. Već za dva dana ona će se intenzivne nege izaći na odelјenje“, – zadovolјno konstatuje dr Aco Molјević.

Napunila 100 godina 8. marta. Stanimirka Zilovic

Napunila 100 godina 8. marta. Stanimirka Zilovic

O baki Stanimirki će, dok ne izađe na odelјenje, brinuti veoma stručna i uigrana ekipa intenzivne postoperativne nege, kazala nam je jedna od sestara ne želeći da se ističe samo njeno ime, jer sve one rade svoj posao timski.

Pokušali smo da saznamo nešto više o Stanimirki Žilović, ali neposredno nakon operacije kada se vaš reporter zatekao u bolnici nije bilo nikoga od njene rodbine. Baku smo, s razlogom, ostavili na miru, da se odmara. Jedino smo saznali da njen praunuk Slobodan Žilović živi na Zlatiboru, u mestu Gajevi.

 Zanimlјivo je da je, pre nekoliko godina, dr Aco Molјević uspešno operisao polomlјeni gležanj na nozi Stanoja Jablanovića iz zlatiborskog sela Mušvete, koji je tada imao blizu 90 godina. Nјemu je u štali krava stala na nogu i polomila mu čitav splet kostiju u članku. Operacija je trajala skoro dva i po sata, ali je bila veoma uspešna. Stanoje je već posle dva meseca normalno hodao, kao da se ništa nije dogodilo.