Društvo

U slavu „Budimke“ u Požegi se organizuje Festival jabuke

Posted: 28. septembra 2018. u 23:22   /   by   /   comments (0)

U subotu, 29. septembra na Trgu slobode u Požegi organizuje se Festival jabuke, a cilj je da predstavljanjem proizvoda od jabuke,prirodnim i ekonomskim potencijalima za proizvodnju ovog voća , probudi svest o potrebi aktiviraja pogona “Budimke”, kao i razvijanje proizvodnje jabuka u konvencionalnoj i organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Tridesetih godina prošlog veka, sa požeške železničke stanice su za Evropu odlazile tone i tone, u prvom reduJABUKA i šljiva.
To su i hroničari tog vremena zabeležili, što potvrđuje i tekst, propraćen fotografijama sa železničke stanice a što je objavila POLITIKA, u broju od 19. novembra 1938. godine.
Primat u izvozu jabuka je u to vreme imala autohtona sorta jabukeBudimka, po kojoj je nešto kasnije i fabrika u Požegi dobila ime.
Čak je i posle Drugog svetskog rata nastavljen izvoz.
U drugoj polovini dvadesetog veka, primat preuzima fabrika za preradu voća i povrćaBUDIMKA“, koja je bila stožer kooperacije, otkupa i prerade voća i povrća u ovom delu Srbije.
Međutim, i ovog, nekada širom sveta poznatog prerađivača, (podsetimo da su se početkom 80-ih godina prošlog veka, BUDIMČINI sokovi služili i na zasedanjima u Ujedinjenim nacijama), zadesila je sudbina većine uspešnih kolektiva na ovim prostorimaneuspešna vlasnička transformacija.
I danas, hiljade tona jabuke se proizvedu u požeškom i ariljskom kraju čiji deo završi van granica Srbije, uglavnom na tržištu Rusije, ali je to nedovoljno.
Naime, veliki deo tih plodova nije pogodan za tržište već je idealan za preradu u različite oblike: od sokova i kompota do sušenog voća i rakije.
Zbog toga smo odlučili da pokažemo da rodni kraj Knjaza Miloša Obrenovića, rodonačelnika moderne srpske države, u čije je vreme Srbija ostvarivala ogromnu dobit od izvoza jabuke i šljive, danas ima da ponudi ništa manje. Ali
Uz podršku u organizovanju izvoza, ovdašnji proizvođači vape za nekim prerađivačem kakav jeBUDIMKAnekada bila, a čija je sudbina još uvek neizvesna-pojašnjenje je motiva za organizovaje ovog festivala.

Na štandovima na Trgu slobode, biće predstavljeni proizvodi od jabuka, a progam će upotpuniti i muzički deo po sledećoj satnici:

15:15 Отварање програма
15:30 КУД Разиграно коло
16:00 Етно група Руно
16:40 Херувими
17:00 Трубачки оркестар Браћа Илић
17:40 Звукомир Мирозвук
18:20 Со Саби
20:00 Неша Галија
22:00 Затварање програма.

Organizator Jabuka festa je Turistička organizacija Požega uz pokroviteljstvo Opštine Požega.

M.N. / Izvor: TO Požega