Društvo

Tri zlatinka- za blagostanje, u prvoj zajedničkoj česnici u Užicu

Posted: 7. januara 2018. u 18:51   /   by   /   comments (0)

Užice je, prvi put ove godine,  imalo zajedničku česnicu, deo tradicije našeg naroda povodom Božića, koje je,  kao i mnogi gradovi u Srbiji, postao masovni običaj namenjen, pre svega- deci. Nakon jutarnje liturgije u ckrvi Svetog Đorđa, u centru Užica, česnica sa tri zlatnika, simbolima blagostanja, podeljena je među građanima, a među njima su najbrojniji bili učenici OŠ Kralja Petra II, ali i deca i građani koji su prisutvovali liturgiji ili ovim povodom došli ispred crkve. Prvi zlatnik našao je Kristijan Katić, učenik petog razreda OŠ Kralj Petar II, koji je rekao da je „srećan“ zbog ovog dobitka „jer su mu svi pričali da to znači sreću tokom godine“, a da je njegova najveća ovogodišnja želja „da bude dobar đak u školi“, ali i „da uspe u životu“.  Dva zlatnika su dar Grada Užica, a jedan je poklon zlatare „Karat“ koja se na ovaj način pridružila darivanju Užičana.

Poželevši sugrađanima da u miru i veselju provedu praznik, uz tradicionalni pozdrav „Mir Božiji, Hristos se rodi“, gradonačelnik Užica, Tihomir Petković je rekao da se nada da će ovaj običaj zajedničkog lomljenja česnice postati tradicija. Takođe, izjavio je da je zadovoljan odzivom bez obzira što je bilo malo vremena za pripremu, budući da su se na ovaj događaj odlučili u jako kratkom vremenu pred Božić, ali i izrazio zahvalnost kompaniji „Sreten Gudurić“ koja je u, takođe u kratkom vremenu uspela da napravi česnicu, kao i zlatari „Karat“.

Uz molitvu i pozdravi govor sveštenstva crkve Svetog Đorđa u kome je istaknuto da je „ponavljanje majka nauke“ i da uvek i u svakoj prilici „treba sebi i drugima ponoviti značaj očuvanja tradicije, običaja, jezika i kulture, sve ono u mnoštvu naroda jedan narod čini posebnim“, lomljenje česnice prošlo je u duhu praznika: bez obzira na veliki broj okupljenih, nije bilo nereda, guranja ili bilo kakvog drugog incidenta uobičajenog u sličnim situacijama.

M.N.